Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SLAVKO NE IDE NA MATURU SA VRŠNJACIMA Autistični tinejdžer može da se vrati u školu, ali mu se želja neće ispuniti

Društvo
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske saopštilo je danas da dvadesetogodišnji Slavko Mršević, mladić sa blagim oblikom autizma, kojem je prije tri godine zabranjeno pohađanje škole u Srednjoškolskom centru u Rudom, može da se vrati u tu školu, ali da ne može ići u četvrti razred, već nastavu mora pohađati od prvog.

Reagujući na nedavnu odluku Školskog odbora JU Srednjoškolski centar Rudo, koji je odobrio Slavku prisustvo nastavi koja se održava u njegovom nekadašnjem razredu, sadašnjem IV razredu – za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS upozoravaju da je ovakva odluka u suprotnosti sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

– Obavljajući nadzor nad zakonitošću rada škole, poništili smo ovu odluku Školskog odbora jer nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju – navode u ovom ministarstvu.

Podsjećaju da je Osnovni sud u Višegradu 25. marta ove godine donio presudu po tužbi Slavka Mrševića, na koju se u svojoj odluci poziva Školski odbor JU Srednjoškolskog centra Rudo, ali da ona nije pravosnažna.

– Ministarstvo prosvjete i kulture će, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu – ističe se u saopštenju iz ovog ministarstva.

Dodaju da Slavko ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali da to podrazumijeva upis u prvi razred.

S obzirom da Slavko prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u zakonom propisanim rokovima i sa potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije.

Podsjećamo, Osnovni sud u Višegradu naložio je protekli mjesec da se Slavku omogući hitan povratak u školu iz koje je ranije izbačen zbog autizma, a nadležnima u ovom slučaju izrečena je kazna. U međuvremenu je Školski odbori Srednjoškolskog centra u Rudom donio odluku da se on vrati u svoj razred, ali ne kao učenik, već kao posmatrač.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO