Kultura

Slavni Goran Paskaljević je imao JEDNU ŽELJU za Srbiju pred smrt, ali nije uspio

Proslavljeni reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godinu u Parizu, a iza sebe ostavio je filmska ostvarenja koja su ušla u istoriju srpske kinematografije.

Slavni Goran Paskaljević je imao JEDNU ŽELJU za Srbiju pred smrt, ali nije uspio
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

U posljednjem, neobjavljenom intervjuu, koji je na 60. godišnjicu Filmskog centra Srbije proslavljeni režiser dao, ispričao je zbog čega dugo nije snimao film u svojoj rodnoj zemlji.

– Beogradu i Srbiji treba još više kulture, ali nažalost vrlo malo se odvaja za te potrebe. To je velika šteta jer će se Srbija u svijetu pamtiti po umjetničkim dostignućima. Posljednjih godina, situacija se mijenja nagore jer je novac postao odredište svega i sve više je tako – rekao je Paskaljević i dodao da svaki umjetnik mora da razmišlja o svom umjetničkom dometu.

– Ruski reditelj Andrej Tarkovski rekao je da treba snimati filmove ne razmišljajući o njihovoj upotrebnoj vrijednosti. Najvažnije je da postoji umjetnički domet, a da li će vaš film gledati 100.000 ili 1.000 gledalaca to je najmanje bitno. Onaj film koji ima manju gledanost, ostaće da traje i vremenom će nakupiti svojih 100.000 gledalaca – rekao je Paskaljević, piše Alo, koji je u ranoj mladosti odlučio da će se baviti sedmom umjetnošću.

– Sa 16 godina sam odlučio da ću se baviti filmom. Dobio sam mali posao u kinoteci, da kontrolišem ulaznice na ulazu u dvoranu. Tada se u kinoteci davao ciklus italijanskih filmova, a ja sam gledao jedan koji se zove “Kradljivci bicikla” od Vitoria de Sike. Polako sam počeo da otkrivam da je film umjetnost koja me interesuje. Presekao sam i rekao: Ja ću time da se bavim – rekao je Paskaljević, čija je slava davno premašila okvire naše zemlje.

– Uželio sam se da snimam u Srbiji jer duže od sedam godina nisam ovdje snimao. Uradio sam jedan film u Indiji, na Himalajima, koji se zove “Zemlja bogova”, ali i film “Uprkos magli”, koji je snimljen u Italiji. Ponosan sam što sam uspio da radim u zemlji koja ima tako jaku kinematografiju – rekao je Paskaljević i dodao da se bezgranično raduje snimanju u Srbiji.

– Postoji jedan film koji pripremam da snimim u Srbiji, a dobio sam čak i početna finansijska sredstva od Filmskog centra. Moram da se vratim u Beograd i koncentrišem na taj film – poručio je na kraju naš proslavljeni reditelj. To se nažalost nije dogodilo.