Svijet

SLIJEPI MIŠ POPUT SPAJDERMENA Odmarala je na terasi i ugledala prizor od kojeg ZASTAJE DAH (VIDEO)

Nedjeljno popodne je uglavnom sinonim za usporeniji ritam jer se većina ljudi tada odmara, a ko ostane kod kuće neće očekivati bilo kakva neobična dešavanja.

SLIJEPI MIŠ POPUT SPAJDERMENA Odmarala je na terasi i ugledala prizor od kojeg ZASTAJE DAH (VIDEO)
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Tako je mislila i jedna Beograđanka dok joj veliko iznenađenje nije priredio “nezvani gost”.

“Eh, cijeli dan nisam izašla iz kuće, danas se neće desiti ništa neobično…”, navela je kao komentar korisnica Fejsbuka koja je na svom profilu objavila video snimak slijepog miša. Ova noćna životinjica se kandžicama kačila za drvo odmah pored zgrade i na taj način se energično kretala, što su pojedini okarakterisali i kao “spajderbet” penjanje, a cijeli događaj je izgledao krajnje ludo.

Meh ceo dan nisam izasla iz kuce, danas se nece desiti nista neobicno… Universe: Hold my beer ✨🦇😄

Posted by Sunčica Topalović on Sunday, August 9, 2020

Ipak, korisnik ove društvene mreže koji se nešto bolje razumije u navike slijepih miševa, pojasnio je da ovako nešto nije ni najmanje neobično.

Meh ceo dan nisam izasla iz kuce, danas se nece desiti nista neobicno… Universe: Hold my beer ✨🦇😄

Posted by Sunčica Topalović on Sunday, August 9, 2020

– Kulira, hvata ‘ladovinu i čeka sumrak da krene u lov. Kata i ostali da ne dižu bespotrebnu paniku, sve je u redu. Inače, kad ne lete, što je par sati dnevno, oni se uglavnom kreću upravo ovako, kačeći se kandžicama ili spavaju. Ovaj primjerak konkretno je uhranjen i energičan i ponaša se baš kako bi jedan slijepi miš trebalo da se ponaša – stoji u komentaru.

Iako je bio u blizini, te ga je korisnica Fejsbuka snimila sa terase komentarišući da “sjedenje na terasi nikad više neće biti isto”, u Beogradu nije redak slučaj da slijepi miševi zalutaju i unutar nečijeg stana.

Ako vam ova noćna životinja uleti u kuću, najbitnije je da ne paničite, a najbolje što možete da uradite je da ugasite svjetlo, ostavite otvoren prozor ili vrata, a slijepi miš će u većini slučajeva brzo naći put i izletjeti napolje. Mahanje predmetima u cilju da ga uputite ka otvorenom prozoru imaće kontraefekat. Ako se, ipak, desi da se primiri negdje na podu ili zakači na zavjesu ili komad namještaja, uhvatite ga nekom krpom i izbacite napolje.

“Bezopasne i miroljubive životinje”

Slijepih miševa ima svuda oko nas i na njih možete naletjeti u bilo kom dijelu Beograda, a najčešće u neposrednoj blizini zgrade ili kuće. Urbanu sredinu naseljava nekoliko vrsta ove životinje koji su se prilagodili na život sa čovjekom. Njihova skloništa su najčešće tavani, pukotine u fasadi, prostor između crijepova ili betonskih blokova na zgradama, pa čak i kutije od roletni.

Kako je prije nekoliko godina objasnila Ivana Budinski, istraživač saradnik na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, slijepi miševi su bezopasne i miroljubive životinje koje vas neće dirati ako se ne osjećaju ugroženo, a da mladunci još uvijek nemaju ni zube kojima bi potencijalno mogli da vas ujedu.

Iz Instituta preporučuju da ukoliko vidite mladunče ove, inače zakonom zaštićene životinje, pokušate da je vratite u sklonište. Svjesni toga da je to u većini slučajeva nemoguće, zbog nedostupnosti skloništa, predlažu i drugu opciju – stavite mladunče u sumrak na neko izdignuto mjesto u neposrednoj blizini skloništa.