Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Slikar Miloš Šobajić otvorio prvu izložbu u Banjaluci: Dugo kasnila, ali dočekana u pravo vrijeme

Kultura
Autor:

Foto KC Banski dvor promo

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel sinoć je otvorena prva banjalučka samostalna izložba slika i instalacije akademskog slikara Miloša Šobajića pod nazivom „Progon“.

Poznati umjetnik, porijeklom iz Hercegovine, koji danas živi na relaciji Beograd-Pariz, rekao je da je dugo čekao svoju prvu samostalnu izložbu u Banjaluci, ali da je od prvog dogovora do njene realizacije proteklo vrlo malo vremena i da je stigla u pravo vrijeme.

-Izuzetna mi je čast što sam dočekao svoju prvu samostalnu izložbu u Banjaluci. Svaki dolazak u Republiku Srpsku je za mene izuzetan događaj,  iako sam možda previše dugo čekao da se ova izložba desi, rekao bih da se ipak desila u pravo vrijeme. Slučajni susret sa gospodinom Nenad Novakovićem, direktorom NPRS u Beogradu prije nekoliko sedmica brzo se pretvorio u dogovor oko izložbe, a evo sada i samom izložbom. Ovaj izuzetni prostor Kamene kuće savršeno se uklopio u temu ove postavke koji se bavi upravo progonom, nažalost nama kao narodu jako bliskom temom, sa kojom smo se i previše, rekao bih, sretali u svom postojanju, ali korijeni ovog motiva kod mene se provlače kroz cijeli opus, inspirisani još od biblijskog progona Adama i Eve iz Raja do progona koje danas izazivaju Trampove pametne bombe, mjenjajući polako lice i identitet Evrope-rekao je Šobajić dodajući da posebnu zahvalnost za ovaj događaj  duguje upravi Banskog dvora i svojim domaćinima.

Foto: KC Banski dvor promo

-Zahvalio bih se svojim domaćinima na čelu sa gospodinom Matovićem, direktorom Banskog dvora, koji su učinili da se ovdje u Banjaluci osjećam kao kod kuće, iako ja taj osjećaj prema Srpskoj gajim odavno, što zbog svog porijekla, tako i zbog činjenice da je ovaj prostor u velikoj mjeri doprinio da naši progoni budu manji nego što su to naši progonitelji očekivali-rekao je čuveni slikar.

Mladen Matović se u ime organizatora zahvalio cijenjenom umjetniku što je učinio čast Banjaluci svojom posjetom, te publici koja je i pored ružnog vremena na pravi način dočekala gostovanje umjetnika svjetskog glasa.

-Zahvalio bih se prije svega gospodinu Šobajiću na lijepim riječima, a još više na iskazanoj časti što nam je dao i mogućnost da ugostimo istaknutog likovnog umjetnika svjetskog renomea. Uprkos činjenici da je mnoge zbunio snijeg u decembru, večeras ovaj veliki broj posjetilaca dovoljno govori koliko domaća publika cijeni rad našeg gosta. Za sve vas koji ste propustili priliku da posjetite otvaranje, izložba će biti otvorena sve do 15. januara 2019 godine –rekao je Matović.

Izložba se može pogledati svaki dan od 10 do 18 časova, osim nedjeljom.

Foto: KC Banski dvor promo

Biografija  i karijera

Miloš Šobajić je rođen 1945. u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970. godine. Živi i radi u Parizu od 1972, a 2005. u Beogradu osnovao je Fakultet za umjetnost i dizajn na Univerzitetu „Megatrend“, na kojem je bio profesor i dekan do 2014, kada je postao i počasni doktor i profesor emeritus.

Bio je gostujući profesor na „Luxon Academy of Fine Arts“ u Kini, gdje je predavao slikarstvo od 2004. do 2006. godine. Imao je više od 80 samostalnih izložbi i izlagao na više od 420 grupnih izložbi po svijetu. Njegova djela se nalaze u blizu 40 muzeja u svijetu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO