Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SLIKE KOJE SU ZGROZILE REGION Majka bolesnog djeteta za SRPSKAINFO: Niko ne zaslužuje da se liječi u takvim uslovima

Banjaluka
Autor:

Foto: Facebook/Marija Tokić Miličević/screenshot

Nadamo se da će mali Pavle biti posljednje dijete koje se liječi u ovako užasnim uslovima, zajednička je poruka majki razočaranih stanjem u zdravstvu Republike Srpske.

Banjalučanka Dragana Soković, koja sa četvorogodišnjim sinom boravi na infektivnom odjeljenju Univerzitetsko-kliničkog centra RS, objavila je na svom fejsbuk profilu fotografije zapuštenog toaleta u bolničkoj sobi, koje su zgrozile domaću javnost. Ona nije mogla da se pomiri sa poraznim uslovima u kojima se liječe pacijenti u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, pogotovo djeca, zbog čega je željela svima da otvori oči.

– Moje dijete je oboljelo od meningitisa, bio je životno ugrožen i sa takvom bolešću još mora boraviti u ovakvim uslovima. Na odjeljenju nisu imali da nam daju posteljinu da promijenimo, iako se dijete uneredilo u krevet. Da živimo negdje dalje, da nam porodica nije mogla odmah donijeti novu plahtu, morali bismo prespavati u toj prljavštini. A, toalet smrdi na koroziju, voda uopšte ne otiče iz tuš kabine i sve to dolazi u dodir sa kožom djeteta kojem je i ovako narušen imunitet – ispričala je Dragana svoje iskustvo za Srpskainfo.

Ona i sin od proteklog petka borave na odjeljenju i sutra bi konačno trebali krenuti kući.

Gospodo moja draga u našoj tužno BiH, ovo je naša stvarnost!!! Ovako izgleda WC u bolnici u kojoj je, sad dok ja ovo…

Gepostet von Marija Tokić Miličević am Freitag, 23. November 2018

Ona ima još dvije kćerke i već nekoliko puta je, priča, ležala na Paprikovcu, nagledala se svega i svačega, na porodiljskom i na odjeljenju pulmologije. Dolaskom na Infektivno kap gorčine je konačno prelila čašu.

Nakon što su njene slike obišle region, sa ovom majkom odmah su razgovarali i ljekari sa odjeljenja. I ona, kao i mnogi drugi pacijenti, ima samo riječi hvale za cjelokupno osoblje u Kliničkom centru, koji su ljubazni i nadljudskim naporima se trude i brinu oko pacijenata.

– Mi, srećom, izlazimo iz bolnice. Pavle ja dobro i ja sam osoblju veoma zahvalna. Znam da ove stvari nisu do njih. Svi su divni, osjetila sam da me podržavaju zbog svega ali i da se plaše i ne smiju to javno da kažu. Ali, ja neću da ćutim i trpim zato što se novac ulaže u neke nebitne stvari, a oni bitno se zaboravlja. Znam i da mnogi zdravstveni radnici uče njemački jezik kako bi otišli odavde. Strašno je što za deset godina neće imati ko da nas liječi. Sve ovo je problem mnogo većih razmjera od toaleta – poručuje ona.

Bez politike

Draganine fotografije proširile su se društvenim mrežama tek kada ih je na svom profilu podijelila njena poznanica i bivša novinarka Marija Tokić Miličević, koja je, kaže, osjetila moralnu dužnost prema svim majkama u Bosni i Hercegovini da objavi ove slike.

– Najmanje što želim jest da se ovo pretvori u nekakva politička prepucavanja. Ono što sam željela i što želim jeste da neko napokon nešto preduzme. Ja sam Hrvatica kojoj je jednako tužno da jedno dijete u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru ili bilo kojem drugom kutku BiH bude smješteno u ovakvo nešto. Nemam apsolutno ništa protiv Srpske. Samo se iskreno nadam da će naši političari ovaj mandat iskoristiti da kažu: „Narode, oprostite na svemu lošem što je bilo do sada! Pogriješili smo, idemo napokon nešto dobro napraviti za ovu zemlju, za njene građane, ma u šta oni vjerovali i koje nacionalnosti bili“ – rekla je Marija, koja se takođe nada da će ove prostorije napokon biti renovirane.

Stanivuković nudi donaciju

Majku Draganu na njen poziv je posjetio i poslanik Draško Stanivuković,  čiji je snimak na društvenim mrežama takođe uzburkao strasti. Kako bi se ovaj problem na Infektivnom počeo rješavati, Stanivuković najavljuje da će rukovodstvu Kliničkog centra ponuditi da donira novu posteljinu i plati uređenje toaleta u sobi kojoj je boravio mali Pavle s majkom.

✅ Од мене ДОНАЦИЈА КУПАТИЛО! ✅ Од мајке ДОНАЦИЈА ПОСТЕЉИНА! ? Од Павла ПОЗДРАВИ јер сутра ИЗЛАЗИ из БОЛНИЦЕ! ➡️…

Gepostet von Драшко Станивуковић – Draško Stanivuković am Dienstag, 27. November 2018

– Spreman sam da platim renoviranje kupatila u jednoj sobi, da se simoblično krene sa rješavanjem ove situacije, a nova Vlada RS i novo ministarstvo zdravlja neka preuzmu dalje – poručio je najmlađi poslanik u Skupštini RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO