Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Slobodanu Vladušiću uručena nagrada “Svetozar Ćorović”

Kultura
Autor:

Foto: Srna

Svečanom akademijom i uručenjem nagrade “Svetozar Ćorović” Slobodanu Vladušiću za djelo “Veliki juriš” večeras su u Bileći otvoreni Ćorovićevi susreti pisaca “Srpska proza danas”.

Vladušić je izrazio zadovoljstvo zbog dodijeljene nagrade i naveo da je ovim romanom pokušao da temu Prvog svjetskog rata, koja je, prema njegovom mišljenju, na neki način zaboravljena u srpskoj književnosti, vrati tamo gdje joj je mjesto.

– Posebno mi je drago zbog toga što u mom romanu postoji jedna hercegovačka komponenta, postoje junaci koji su iz ovih krajeva. Potrošio sam dosta vremena i inspiracije dok nisam osmislio te likove, tako da su oni mali, ali veoma bitan dio romana i to je jedna vrsta simboličkog povratka romana “Veliki juriš” u Hercegovinu – rekao je Vladušić.

Predsjednik žirija Jovan Delić objasnio je da je ova nagrada dodijeljena relativno mladom čovjeku u vrijeme kada mu tačno i treba, za sjajno napisanu knjigu o Prvom svjetskom ratu.

Žiri, u čijem sastavu su, osim Delića, bili i Marko Nedić i Ranko Popović, naveo je u odluci da je rijedak savremeni roman koji ima tako zagonetnu priču koja drži čitaoca bez daha do samog kraja, poput Vladušićevog “Velikog juriša”.

– Vladušićev roman je ispripovijedan u prvom licu, iz perspektive glavnog junaka, poručnika srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, što omogućava da se roman doživi kao autentično i uzbudljivo svjedočenje o događajima iz velike epopeje srpskog naroda – navedeno je u obrazloženju odluke.

Ćorovićevi susreti pisaca “Srpska proza danas” biće nastavljeni sutra kada će biti održano književno veče na kome će govoriti književni kritičari, istoričari književnosti i univerzitetski profesori.

Ove godine se obilježava 100 godina od smrti Svetozara Ćorovića, povodom čega će sutra, na praznik Malu Gospojinu, 21. septembra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru biti održan omaž.

Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara, čiji su organizatori opštinski odbori “Prosvjete” iz Bileće i Gacka, biće završeni 22. septembra, kada će na Bogoslovskom fakultetu u Foči biti održan književno-istorijski čas.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO