Politika

SLOGA SPASAVA SRBINA, A NESLOGA FOTELJE Kako u partijama gledaju na političko jedinstvo

Riječ “jedinstvo” se u javnom političkom govoru koristi zato što narod želi da je čuje i zato je sve političke partije rado koriste, dok s druge strane, apsolutno svi na prvo mjesto stavljaju interes svoje stranke.

SLOGA SPASAVA SRBINA, A NESLOGA FOTELJE Kako u partijama gledaju na političko jedinstvo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ovako politički analitičar Velizar Antić odgovara na pitanje kako vidi jedinstvo i slogu među političkim partijama u Republici Srpskoj, a svakako nije jedini kome je upravo interes bio prva asocijacija na ovo pitanje.

Ova riječ se najviše upotrebljavala od strane vladajućih, a znamo da su oni najviše doprinijeli da Republika Srpska postane duboko podijeljeno društvo, jer su u dnevno-političku upotrebu uveli termin “izdajnik” – nastavlja Antić.

Pijaca

Kaže da, s druge strane, kada opozicione političke partije koriste pojam “jedinstvo”, one ga shvataju u formi osvajanja vlasti. 

– Kada opozicionari govore o jedinstvu i zajedničkom cilju u javnom diskursu, prije svega stavljaju interes svoje političke organizacije, pa tek onda zajedničkog nastupa. U suštini, riječ “jedinstvo” se u javnom govoru koristi zato što narod želi da je čuje – smatra on, dodajući da upravo zbog kršenja sloge i date riječi ponašanje domaćih političara više priliči onom na pijaci.

Pročitajte još

Zbog čega priča o političkom jedinstvu ne asocira na slogu, po uzoru na kovanicu “Samo sloga Srbina spasava”, već isključivo na laži i interese? Mnogo je primjera koji idu u prilog tome.

Duboke podjele među političkim partijama u Srpskoj dovele su do toga da se na jedinstvo i slogu poziva samo u specifičnim situacijama, ali su dosadašnji primjeri pokazali da je jedinstvo jednako teško postići, koliko i održati. Jedan od posljednjih primjera jeste zaključak Narodne skupštine RS o neglasanju u institucijama BiH, dok se ne riješi problem stranih sudija.

Banjaluka i Srebrenica

Jedinstvo je trajalo nekoliko dana, nakon čega su počele međusobne optužbe oko toga ko je prvi prekršio dogovor, iako su ga prekršile obje strane.

Slično je bilo i nakon nedavnog dogovora da će političke partije iz Srpske zajedno nastupiti na izborima u Srebrenici i Mostaru. Par dana poslije dogovora predsjednik SDS, Mirko Šarović, poručio je da neće podržati aktuelnog načelnika Srebrenice, ako on bude kandidat.

Ni ovo jedinstvo nije dugo trajalo, a izgleda da je upitno i kod same opozicije.

Pročitajte još

Dan nakon što je PDP objavio da će poslanik Draško Stanivuković biti njihov kandidat i da će opozicija biti jedinstvena, predsjednik banjalučkog SDS, Slavko Grbić, rekao je da pregovori još traju i da je njegova stranka predložila njega.

Interesna politika

Kako političke partije u Srpskoj doživljavaju jedinstvo pokazao je i primjer kada je opozicija odbila poziv srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD, Milorada Dodika na srpsko jedinstvo na nivou BiH.

– U svim primjerima je riječ o prividnom jedinstvu kao karakteristici interesne politike – smatra profesor sociologije i politički analitičar Drago Vuković.

Kaže da se problemi politizovanih i neuređenih društava najviše pokazuju kroz nedostatak političkih usaglašenih stavova, političkih strategija i vizija  budućnosti.

– Da podsjetim, političko jedinstvo je osnovni postulat ideologije bez koga nema ozbiljnijih, dugoročnih i dobrih rješenja. Ova politika pati od trenutačnih poteza, koji su isključivo u funkciji održavanja na vlasti, ili su demagoška nerealna obećanja – kaže Vuković.

Negativna selekcija kadrova

On primjećuje da je to političko jedinstvo nešto kvalitetnije kod Bošnjaka i Hrvata, iako, kaže, ponekada ima iskakanja, poput Fahrudina Radončića.

– Srbe u istorijskom  pogledu, a i danas, bije taj glas nejedinstva i ideoloških podjela. Bio sam svjedok političkih i ukupnih društvenih procesa devedesetih i moram priznati da je to preko potrebno jedinstvo konačno postignuto. Nije to, nažalost, dugo trajalo, a danas mi se čini da to jedinstvo više i ne postoji izuzev ako nije nekakva trenutačna potreba i poentiranje – objašnjava on.

Foto: ustupljena fotografija
Foto: ustupljena fotografija

Dodaje da se ovde vodi ogorčena borba za vlast, jer smo negativnom selekcijom kadrova vlast učinili kao pitanje svih pitanja za pojedince koji ne bi mogli živjeti van politike.

– Kad hoćete da ne poštujete jedinstvo onda možete naći hiljadu razloga. Zamislite državu u kojoj ne mogu da se održe izbori, jer nema saglasnosti o finansiranju, a zapravo uzroci su sasvim drugačiji. Zamislite da Srbi imaju problem zajedničkog kandidata u Srebrenici, jer neki nisu zadovoljni s dosadašnjim načelnikom. Jesu oni za Srbina, ali svog političkog Srbina – kaže Vuković, dodajući da je nejedinstvo u politici zapravo njena negacija, te da zabrinjava to što se od tog nejedinstva dobro živi, bar kada su nosioci takve politike u pitanju. 

Račundžije

Da je političko jedinstvo rijetko iskreno, smatra i politikolog Darko Kuzmanović. On za Srpskainfo kaže da, kada je riječ o partijama, istinsko jedinstvo gotovo da ne postoji, te da pitanja po kojima se ono postiže na dnevni red dolaze na godišnjem nivou.

– Jedinstvo partija koje čine vlast predstavlja jednu vrstu račundžijske politike zbrajanja koristi i štete. Međutim, jedinstvo i račundžijska politika vladajućih partija u RS vođena je isključivo koruptivnim partijskim interesima iza kojih se kriju isključivo glad za vlašću i pozicijama, dok se o interesima građana računa vodi samo u predizbornim kampanjama. Upravo tu treba i tražiti razlog nepostojanja jedinstva među političarima, budući da ne postoji jedinstvena zvijezda vodilja koja bi ih okupljala u istim namjerama – kaže Kuzmanović, dodavši da je, kada je u pitanju jedinstvo opozicije, za njih ova godina ključna.