Svijet

"SLOM NDH TRAGIČAN DAN“ Kako je hrvatska političarka nazvala OSLOBOĐENJE ZAGREBA OD USTAŠA

Predsjednica stranke “Nezavisni za Hrvatsku” i jedan od vodećih desničara Bruna Esih nazvala je 8. maj – dan oslobođenja Zagreba od ustaške i njemačke vlasti – “padom grada”.

"SLOM NDH TRAGIČAN DAN“ Kako je hrvatska političarka nazvala OSLOBOĐENJE ZAGREBA OD USTAŠA
Foto: Nebojša Raus/RAS Srbija

Ona je na Fejsbuku poručila da je jugoslovenska armija ušla u opustošen Zagreb, te da taj događaj simbolizuje “pokolje i pljačku” i “jugoslovensku okupaciju Hrvatske” . Za nju je ta “okupacija” ukinuta tek “krvlju u domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatska može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom i ni pod kojom drugom”.

Esihova i Zlatko Hasanbegović, još jedan poklonik ustaških simbola i Nezavisne Države Hrvatske (NDH), bili su odlučujuća politička snaga koja je ukinula naziv Trg maršala Tita u Zagrebu.

Foto: Screenshot Facebook
Foto: Screenshot Facebook

Desni hrvatski portali danas su puni lamentiranja nad sudbinom NDH i natpisa u kojima se ulazak partizana u Zagreb naziva okupacijom.

Mediji prenose i reagovanje Dalije Orešković, predsjednice stranke “Start” i bivšeg šefa Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koja kritikuje izjavu Brune Esih.

– Za Brunu Esih slom NDH je “tragičan dan hrvatske istorije”. Ona ponosno nosi svoje ustaštvo. Sramota – navodi Oreškovićeva.