Sport

SLOVENCI POKORILI TUR DE FRANS Pogačar dan uoči 22. rođendana ulazi u sportske anale

Mladi slovenački biciklista Tadej Pogačar danas je, u pretposljednjoj etapi Tur de Fransa, voženoj pojedinačno na hronometar, preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu i "preoteo" žutu majicu zemljaku Primožu Rogliču.

SLOVENCI POKORILI TUR DE FRANS Pogačar dan uoči 22. rođendana ulazi u sportske anale
FOTO: MARCO BERTORELLO/TANJUG/AP

Pošto se u nedjelju vozi “paradna” etapa, koja se završava tradicionalnim sprintom na Jelisejskim poljima u Parizu, Pogačar, koji će u ponedjeljak napuniti 22 godine, gotovo sigurno će biti pobjednik najveće biciklističke trke na svijetu.

Ako sve protekne kako treba, on će biti najmlađi osvajač Tur de Fransa u 110-ogodišnjoj istoriji ove trke.

I ne samo to, prije njega nijedan biciklista s prostora bivše Jugoslavije nikada ranije nije trijumfovao na najvećoj trci na svijetu. Uz žutu majicu, Pogačar će osvojiti i tačkastu, za najboljeg na brdskim ciljevima, kao i bijelu, za najboljeg mladog vozača.

Duel dvojice prvoplasiranih u pretposljednjoj etapi, voženoj individualno na hronometar u dužini od 36,2 kilometra, donio je veliku sportski dramu.

Roglič, koji je još od prve nedjelje Tura nosio žutu majicu, imao je 57 sekundi prednosti, ali je mladi Pogačar fantastičnom vožnjom pobijedio na hronometar, sa minut i 56 sekundi pred Rogličem, koji je ukupno imao peto vrijeme.

FOTO: MARCO BERTORELLO/TANJUG/AP
FOTO: MARCO BERTORELLO/TANJUG/AP
Primož Roglič

Pred sutrašnju “paradnu” etapu, koja će biti završena tradicionalnim sprintom na Jelisejskim poljima u Parizu, Pogačar ima prednost od 59 sekundi ispred Rogliča i samo bi neke krajnje nepredviđene okolnosti mogle da ga spriječe da zabilježi fenomenalan trijumf.

Pogačar vozi za ekipu UAE tim Emirati, dok je Roglič član holandskog Džambo Vizma.