Hronika

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO BiH Dani prolaze, a sve je više pitanja u slučaju ubistva Lane iz Mostara

Kako dani odmiču sve je više pitanja u slučaju koji je potresao Bosnu i Hercegovinu – ubistva 19-godišnje Lane Bijedić.

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO BiH Dani prolaze, a sve je više pitanja u slučaju ubistva Lane iz Mostara
FOTO: AVAZ

Prije dvije sedmice, te kobne nedjelje, ribar je u Studenčici našao tijelo Mostarke, ali istražioci još uvijek nisu njenog ubicu niti bilo koga ko bi se mogao dovesti u vezu s njenom ranom smrću.

Policija nije svemoguća i desi se da ne uhvati počinioca, ali bar se prije ili kasnije ukaže motiv. U ubistvu Lane Bijedić nema ni ubice u lisicama, još manje ima motiva zlog nauma zbog kojeg bi neka osoba ili više njih lišili života djevojku ispred koje je stajalo preseljenje u Sarajevo, studij Građevine na Burč univerzitetu, cijeli život.

Policija je od početka radila naporno, pregledavala rijeku pored Ljubuškog, okolinu mjesta na kojem je tijelo pronađeno, pregledavala sate i sate video snimaka  s nadzornih kamera, ali rezultat je jednostavno izostao. Građani se s pravom pitaju, ako nema motiva, ali ni ubice, da li je i njihova bezbjednost dodatno ugrožena.

Pročitajte još

Posebna priča je Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona koje rukovodi istragom. Tužioci su na početku bili neobično otvoreni prema medijima, da bi se nakon desetak dana zatvorili od javnosti “zbog pogrešnih interpretacija, te zlouporabe neformalnih razgovora od strane pojedinih medijskih kuća” i proglasili silenzio stampa.

Kao da se ne radi o ozbiljnoj instituciji pravne države koja treba da riješi još jedno misteriozno ubistvo u BiH.

Zanimljivo je da su tužioci iz ZHK u toj posljednjoj medijskoj objavi slučaj okarakterisali kao “pronalazak mrtvog tijela Lane Bijedić”. Možda je slučajno, ali se s pravom postavlja pitanje – gdje je nestalo ubistvo. I zar nisu baš oni utvrdili i rekli da je djevojka ubijena udarcima u glavu, davljena, bačena u vodu…

U slučaju Lane Bijedić jasno je malo toga. Djevojka je prije dvije sedmice izašla iz svog stana u Mostaru, rekla majci da ide popiti kafu s prijateljicom, ali se zaputila u Čapljinu. Tamo je došla autobusom te neobjašnjivo pješačila skoro osam kilometara što su zabilježile nadzorne kamere.

Šta se desilo od kružnog toka kod Zvirovića, gdje je kažu posljednji put viđena, do mjesta gdje ju je mrtvu pronašao ribar, niko sa sigurnošću ne zna.

(Klix)