Hronika

SLUČAJ KOPRENA Tužilaštvo istražuje inspektore, umjesto OSUMNJIČENE ZA UBISTVO

Okružno tužilaštvo Banjaluka u istrazi ubistva Bojana Koprene u mjestu Kola kod Banjaluke 2014. godine, bavi se postupanjem inspektora Uprave za organizovani kriminal u cijelom slučaju, a ne osumnjičenima za ubistvo, objavio je ATV pozivajući se na izvor blizak istrazi.

SLUČAJ KOPRENA Tužilaštvo istražuje inspektore, umjesto OSUMNJIČENE ZA UBISTVO
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Oni navodi da bi tužilac čak želio da inspektori idu i na prepoznavanje pred osumnjičene.

U prilogu se podsjeća da su nakon velike potrage i brojnih istražnih radnji, 18. juna 2018. uhapšena braća Boško i Bogdan Diljević.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet podnijela je izvještaj i sprovela uhapšene u Tužilaštvo. Tada su čak imali i naredbu tužilaštva o sprovođenju istrage protiv NN osobe za ubistvo Bojana Koprene iz decembra 2017. godine, koju potpisuje Tatjana Ninković.

Pročitajte još

Bez obzira na sve prikupljene dokaze inspektora, Diljevići su odmah pušteni na slobodu, a kako izvor tvrdi, ključni razlog za tu odluku tužilac je našao u činjenici da nije pronađeno tijelo Bojana Koprene.

Istraga se nastavlja isključivo zbog pronalaska oružja i tijela, dok je zapaljeni automobil Bojana Koprene pronađen dva dana nakon što je prijavljen njegov nestanak.

Da su postupajući tužilac Tatjana Ninković, kao i tadašnji zamjenik okružnog tužioca Zoran Bulatović odbili da prime uhapšene Diljeviće konstatovao je i MUP u pritužbi na rad tužioca koji su podnijeli VSTS samo par dana nakon što su pustili osumnjičene na slobodu.

U toj prijavi je još navedeno da je postupajući tužilac Ninković nakon što je na protokol banjalučkog tužilaštva dostavljen izvještaj protiv Diljevića, telefonom pozvala i upozorila ključnog svjedoka, da će svoj iskaz dati upravo u prisustvu osumnjičenih, što nije praksa nijedne pravosudne institucije u BiH i izazvala je strah kod svjedoka.

Taj svjedok je bez saznanja policije, vođen na poligraf u Federalni MUP.

Izvor tvrdi da je nedugo nakon te prijave tužilaštvo odlučilo da pokrene istragu protiv inspektora koje terete da su iznudili iskaz na štetu Boška Diljevića.

Prije tri dana dostavili su pozive inspektorima da faktički idu pred one koje su prošle godine hapsili, a tužilac u ovom slučaju je Gordana Mijatović.

O svemu se danas Okružno javno tužilaštvo nije oglašavalo jer postupajući tužilac danas nije bio u toj instituciji.

Pripadnici Upravce za organizovani i teški kriminalitet Okružom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv Diljevića su podnijeli izvještaj sa prikupljenim dokazima zbog sumnje da su 7. jula 2014 u banjalučkom naselju Bukvalek ubili Bojana Koprenu.

Veliku pretragu terena MUP je organizovao i krajem decembra 2014. u kojoj je učestvovalo više od 150 pripadnika policije, mještana i lovaca.