Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SLUČAJ PIRALEN Čekrlija: Кo će stati iza ZDRAVSTVENIH POSLJEDICA onih koji su živjeli u krugu Incela?

Politika
Autor:

Foto: PDP

Кomentarišući navode ministra prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenke Golić o predstojećoj sanaciji tla u krugu banjalučkog “Incela”, za koje postoji sumnja da je zatrovano otrovnom materijom, piralenom, potpredsjednik Gradskog odbora Banjaluka PDP zatražio je od Golićeve da nakon što stignu rezultati 40 uzoraka napravi projekciju sanacije i pokrene inicijativu za rebalans budžeta za pomenutu namjenu.

– Кao građani Banjaluke, koji su potencijalno izloženi štetnim uticajima piralena i ostalih hemikalija u krugu Poslovne zone “Incel”, što je posljedica višegodišnje nebrige aktuelnih vlasti oko ovog problema, želimo znati kako će biti izdvojena sredstva za sanaciju zemljišta? Želimo i imamo pravo na uvid u tačne brojke, odnosno odgovor na pitanje koliko će to tačno da košta, da li je predviđen rebalans budžeta u ove namjene ili je plan opet neki višemilionski tender koji će dodatno da sroza novčanike građana, ako je uopšte više od ovoga i moguće –  rekao je Saša Čekrlija.

Čekrlija je takođe upitao i to, kako će resori Republike Srpske, odnosno sve relevantne institucije da se pozabave i ostalim eventualnim posljedicama ove katastrofe.

– Кo će stati iza zdravstvenih posljedica onih koji su živjeli i radili u krugu Incela posljednjih mjeseci, godina? Pitamo se, da li je kolektivna nebriga za sopstveni narod toliko postala podrazumijevajuća u odnosu na pojedinačne, vlastite interese i da li je ikome stalo do ovih ljudi, građana Republike Srpske i Banjaluke? Želimo transparentne podatke odmah po prispijeću rezultata analize uzoraka – zaključio je Čekrlija.

Puno košta

Podsjetimo, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da zagađenja piralenom postoje na nekoliko lokacija u poslovnoj zoni u banjalučkom “Incelu”, te očekuje da će za dvije sedmice biti poznati rezultati analize 40 uzoraka zemljišta, te da će se “naći rješenje za taj problem, ali da će puno da košta”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO