Hronika

SLUČAJ "POTOČARI" Odloženo izlaganje završnih riječi, odbrana tražila izuzeće sudije

U Višem sudu u Beograd danas je na neodređeno odloženo izlaganje završnih riječi na suđenju dvojici policajaca, osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, BIH, u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.

SLUČAJ "POTOČARI" Odloženo izlaganje završnih riječi, odbrana tražila izuzeće sudije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Do odlaganja je došlo jer su branioci optuženih zatražili izuzeće sudije, a o njihovom zahtjevu treba da odluči predsjednik Višeg suda u Beogradu.

Obrana je tražila izuzeće nakon što im je sudija danas odbio sve dokazne prijedloge koje su predlegali da se izvedu i da se suđenje nastavi, umjesto da se održe završne riječi i suđenje okonča, a potom donese presuda.

Kompletno suđenje održava se bez prisustva javnosti, zbog zaštite “nacionalne bezbjednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Pročitajte još

Nakon završnih riječi sud će zakazati objavu prvostepene presude, koja će biti javno objavljena.

Javno se objavljuje samo izreka presude bez obrazloženja, takođe zbog zaštite tajnosti podataka.

U ovom slučaju sudi se policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću koji se terete za krivično djelo odavanje službene tajne.

Sumnja se da su u izjavama medijima odali službenu tajnu u vezi sa svojim radom u Potočarima.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice nisu javno saopšteni, a prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg srpskog premijera.