Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SLUČAJNO ILI NAMJERNO Nacrtao karikaturu Trampa pored utopljenih migranata, pa dobio OTKAZ (FOTO)

Svijet
Autor:

Foto: Erik S. Lesser/EPA

Ilustracija kanadskog karikaturiste na kojoj američki predsjednik Donald Tramp igra golf pored tijela utopljenih imigranata raširila se internetom u srijedu. Dva dana kasnije Mišel de Ader je otpušten.

“Da li vam smeta ako ja igram?” – stoji u tekstu ilustracije. De Aderov crtež odnosi se na fotografiju Oskara Alberta Martinesa i njegovu dvogodišnju kćerkicu Valeriju koji su se utopili prošle nedjelje u rijeci Rio Bravu, prelazeći granicu između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Fotografija je šokirala svijet zbog prikaza surove stvarnosti sa kojom se imigranti svakodnevno suočavaju.

De Ader je na Tviteru objavio da je otpušten iz svih novina u Nju Bransviku u Kanadi. On je, naime, tehnički bio pod ugovorom za izdavačku kuću Bransvik njuz Ink i nije zaista bio radnik koji može da dobije otkaz.

Iz Bransvik njuza su, međutim, u nedjelju u saopštenju naveli da je “potpuno netačno ukazati” da  su otkazali frilens ugovor sa De Aderom zbog ilustracije Trampa. Ističe se da De Ader nikada nije ponudio spornu ilustraciju kompaniji i da su već odlučili da “vrate nazad” drugog crtača koji je, kako su naveli, popularan kod čitaoca.

De Ader je rekao da će se povratiti nakon gubitka posla i najavio da će u septembru objaviti knjigu.

Ves Tajrel, predsjednik Udruženja kanadskih karikaturista, rekao je da novine iz Bransvika izbjegavaju Trampa kao temu, a da ga je De Ader redovno crtao posljednje dvije godine.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO