Politika

SMANJITI PRITISAK NA UNSKO-SANSKI KANTON Mektić i Satler razgovarali o migrantskoj krizi

Rješavanje aktuelnih pitanja u oblasti migracija te saradnja Bosne i Hercegovine sa evropskim bezbjedonosnim agencijama bile su teme današnjeg sastanka ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johana Satlera.

SMANJITI PRITISAK NA UNSKO-SANSKI KANTON Mektić i Satler razgovarali o migrantskoj krizi
FOTO: MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BIH/RAS SRBIJA

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH, Mektić je upoznao  Satlera sa aktivnostima za otvaranje novog prihvatnog centra u blizini Sarajeva kako bi se ravnomjernije rasporedili migranti koji se nalaze u BiH i smanjio pritisak na području Unsko-sanskog kantona.

Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH/RAS Srbija
Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH/RAS Srbija

Takođe, razgovarano je o poboljšanju smještajnih kapaciteta na području USK koji podrazumjevaju i zatvaranje Vučjaka koji je od strane EU ocijenjen kao neprihvatljiv i neadekvatan za boravak migranata.

Rješavanje ovih pitanja je ocijenjeno kao veoma hitno s obzirom na dolazak hladnijih dana. O ovoj temi uskoro će se razgovarati i u Briselu na sastanku sa generalnim direktorom Generalne direkcije EU za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristianom Danielsonom – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Satler upoznao Mektića s informacijom da će EU vrlo brzo izabrati eksperta za pitanje migracija koji će sarađivati sa institucijama BiH u upravljanju migracijama.

Na sastanku je razgovarano i u problemima u uspostavi operativne saradnje BiH sa EUROPOL-om, prvenstveno zbog zastoja u uspostavi kontakt tačke u BiH. Zaključeno je da BiH zbog toga ostaje bez važne saradnje sa ovom evropskom policijskom agencijom.