Svijet

Smijenio i "koljača": Putin otpustio šest generala zbog loših rezultata u Ukrajini

Predsjednik Rusije Vlaidmir Putin navodno je otpustio šest generala zbog loših rezultata borbenih dejstava u Ukrajini, tvrde svjetski mediji.

Smijenio i "koljača": Putin otpustio šest generala zbog loših rezultata u Ukrajini
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV/KREMLIN POOL

Kako se navodi, ova odluka je donijeta u trenutku kada je u Ukrajini navodno ubijen potpukovnik Nikolaj Gorban (36), koji je predvodio specijalne snage Specnac.

Pročitajte još

Dejli mejl, koji se poziva na saznanje britanskih obavještajnih službi, general-pukovnik Aleksandar Čajko i general-pukovnik Aleksandr Žuravljev su među ljudima koji će ostati bez funkcije, a razlog smjene su teški gubici i nenapredovanje snaga u Ukrajini.

FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA
FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA

Žuravljeva je navodno zamijenio general-pukovnik Vladimir Kočetkov, a prema pisanju Dejli mejla koje prenosi B92, general Aleksandar Vladimirovič Dvornikov, koga zapadni mediji oslovljavaju kao “Koljača iz Sirije”, takođe je smijenjen.

On je navodno zamijenjen, pošto je u aprilu postavljen za komandanta čitave operacije u Ukrajini, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

General Genadij Valerjevič Židko, koji je bio komandant snaga na jugu, takođe je smijenjen, a za njegovu zamjenu imenovan je general Sergej Surovkni, prenosi Blic.

– Loši rezultati ruskih snaga tokom rata u Ukrajini puno su koštali vojni vrh, zbog čega je najmanje šest ruskih generala smijenjeno. Ove smjene prati i to da je najmanje 10 ruskih generala ubijeno u borbenim dejstvima u Ukrajini. Ovo je imalo veliki efekat na taktičke i operativne probleme ruske vojske u Ukrajini – kaže izvor iz Ministarstvo odbrane, a prenosi Dejli mejl.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu