Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SMIJEŠNA STRANA KAMPANJE Džaferović kao televizor u boji, Sebija bistra kao voda, Arnaut zna znanje

Politika
Autor:

Foto: SDA BiH

Džaferović i Izetbegović

Predizborno nebiranje riječi među političarima često dovede do uvreda i kršenja pravila kampanje, ali i do komičnih, ponekad urnebesnih situacija.

Tako je lider SDA Bakir Izetbegović, u namjeri da predstavi superiornost svog kandidata za člana Predsjedištva BiH Šefika Džaferovića u odnosu na protivkandidate, ispričao anegdotu u kojoj je Džaferović ispao čudo tehnike.

– Imam jednog druga. Stariji od mene pet, šest godina, što kažemo mi u Sarajevu, starija raja. Nije završio neke škole, ali je vrlo lucidan, duhovit, i uvijek ima neka svoja objašnjenja. Pitam ga ja: Fikro, kako će nam Šefik proći? Kaže on meni, čuješ Kirba, on je za sve njih televizija u boji – ispričao je Bakir na tribini u sarajevskom Domu mladih, nakon čega mu je prisutni Džaferović „nabacio pet“.

Osim Izetbegovića, hit kampanje je i njegova supruga Sebija, kandidatkinja za parlament. Osim što je štampala svoje fotografije na flaše vode uz poruku „bistra kao voda“, javnost je već pamti po nekoliko izjava poput one „čim sa ja na listi, smatram da je SDA najbolja“.

Foto: N.G./Klix/RAS Srbija

Kandidatkinja SDA za Parlament FBiH Đemila Gabrijel privukla je pažnju javnosti obećanjem da će od Neuma „napraviti mali Monte Karlo“, ne objašnjavajući da li misli samo na kockarnice.

Jedan od kandidata SDA, u želji da se predstavi kao patriota, nesmotreno je u biografiji napisao popuno suprotno – da je bio „aktivni sudionik agresije na BiH“.

Poznat po samohvalisanju je i kandidat SBB za PS BiH Damir Arnaut, koji je u kratkoj biografiji na stranačkom letku naveo da je „postavio stećak težak šest tona ispred Parlamenta Austrije“, a potom sam za sebe zaključio: “Zna znanje, uvijek drži riječ”.

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Još jedan kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić za sebe smatra da je zvijezda.

– Nema grada koji nisam prošao. To su stotine ljudi koji trče da sa mnom naprave selfi. Ja sam evropski poznata osoba – rekao je za RTRS 12. septembra.

U javnom nastupima nije se proslavio ni aktuelni federalni premijer Fadil Novalić.

– Naravno, pošto smo malo društvo i unutar tog društva mora biti neki rođak, nemate vi tu šta – rekao je Novalić na jednoj sarajevskoj televiziji odgovarajući na optužbe da se u javnoj upravi zapošljava po rođačkim linijama.

U RS javnost se smijala da su se na društvenim mrežama pojavile fotografije nepismenog plakata DNS u Trebinju. Najavljujući dolazak svog lidera Marka Pavića prvo su napisali da je on „precednik“, da bi potom pokušali da poprave stvar, ali je ispalo još gore – „precjednik“.

Takođe, poredeći politički Željku Cvijanović i Vukotu Govedaricu, Milorad Dodik je na jednom od skupova izazvao ovacije ovim riječima: „Ja svjedočim i garantujem da je Željka Cvijanović veći Srbin od Govedarice. I reći ću vam još nešto; u političkom smislu veći muškarac od njega. On je baš ona ženska stvar!“

Foto Srna

Međutim, Cvijanovićeva se nije baš tako ponijela prilikom posjete OŠ „Vuk Karadžić“ u naselju Branjevo kod Zvornika, gdje su je djeca, na poprilično hladnom danu, više od pola sata čekala da dođe. Umjesto izvinjenja, poručila im je da su se trebali toplije obući.

– I ja sam se smrzla, ako vam je lakše – dodala je aktuelna premijerka.

Saobraćajka i metla

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Jerko Ivanković Lijanović je kampanju počeo dolazeći redovnom autobuskom linijom iz Mostara u Sarajevo i noseći metlu, kao simbol čišćenja, ako mu glasači daju povjerenje. Međutim, odmah je imao dva peha – autobus je usput udario u drugo vozilo, a u Sarajevu ga je dočekala samo šačica pristalica uz poruku „Dobro doš'o predsjedniče”.

Foto: Facebook/privatna arhiva

Njegov protivkandidat Boriša Falatar na jednom od video klipova pojavljuje se s bušilicom kojom ruši beton, uz poruku: „Kamen po kamen, mijenjamo Bosnu“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO