Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SMJENE NA SAMOM VRHU Bil Gejts PAO NA TREĆE MJESTO na listi najbogatijih

Biznis
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Arno, Bezos i Gejts jedini su svjetski bogataši čije je bogatstvo veće od 100 milijardi dolara.

Zahvaljujući dobroj godini i novom rastu akcija početkom prošlog mjeseca, izvršni direktor grupacije LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton S.A) Bernar Arno zauzeo je drugo mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, objavio je Forbs.

Arnoovo bogatstvo od 107 milijardi dolara premašilo je bogatstvo suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, čija je neto vrijednost trenutno 106,7 milijardi dolara, a koji je krajem prošlog mjeseca nakratko čak bio i prestigao Bezosa na poziciji broj 1.

Najbogatiji Evropljanin samo je 5,3 milijarde dolara iza Amazonovog šefa Džefa Bezosa, najbogatije osobe na svijetu sa bogatstvom procjenjenim na 112,3 milijarde.

Za giganta u sektoru luksuzne robe, ovo je bila sjajna godina. U martu, kada je Forbs objavio svoju godišnju listu najbogatijih na svijetu, Arno je bio na 4. mjestu sa bogatstvom od 76 milijardi dolara, iza Bezosa, Gejtsa i Vorena Bafeta iz Berkshire Hathawaya. U junu je njegova vrijednost dostigla 100 milijardi dolara, a u julu je već jednom nakratko bio “broj dva,” prije nego što se vratio na treće mjesto.

Od tada, akcije pariskog LVMH, u čijem se posjedu nalaze Sephora i Givenchy, kao i desetine drugih marki, porasla je čak za trećinu.

Krajem oktobra, akcije su ponovo porasle nakon vijesti da LVMH želi kupiti američki Tiffany.

Inače, 79 marki kompanije LVMH obuhvataju modu, kozmetiku, nakit, fino vino i alkoholna pića.

Grupacija je od 2008. godine izvršila 20 akvizicija, uključujući londonski brend Belmond koji poseduje luksuznu željezničku liniju Eastern & Oriental Express.

(Menager.ba)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO