Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SMJENE UPRAVE PREDSTAVA ZA JAVNOST Kovačevića čeka fotelja zamjenika direktora ERS, Skoko ide u „Elektroprenos BiH“

Biznis
Autor:

Foto: Srna

Nakon što je zbog loših rezultata promijenjena uprava „Elektroprivrede RS“, na čelu sa Željkom Kovačevićem, javnost se pita zašto odgovornost ne snose uprave zavisnih preduzeća ERS koje su napravile milionske gubitke.

Mnogi vjeruju da je promjena uprave ERS zapravo političke prirode i da su gubici poslužili kao izgovor, a Srpskainfo saznaje da bi Željko Kovačević, kako sada stvari stoje, trebalo da bude zamjenik generalnog direktora ERS!

I ostali članovi uprave, kako saznajemo, biće „zbrinuti“ u matičnom preduzeću ERS, a Maksim Skoko, bivši izvršni direktor za tehničke poslove, u „Elektroprenosu BiH“.

Javnosti su predstavnici Vlade RS, koja je većinski vlasnik „Elektroprivrede“, promjene u ovom javnom preduzeću predstavljene tako da cijela uprava mora da snosi odgovornost za rekordnih 47,8 miliona maraka “minusa”, koje su napravila četiri zavisna preduzeća.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Željko Kovačević

Riječ je o prošlogodišnjim gubicima „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (24,4 miliona KM), „Hidroelektrane na Drini“ (13,02 miliona KM), RiTE „Ugljevik (6,8 miliona KM) i „Hidroeletrane na Vrbasu“ (3,6 miliona KM). Od proizvodnih preduzeća u ERS jedino je dobit imalo RiTE „Gacko“, ali je njihov direktor promijenjen zbog navodnog odlaska u penziju.

Ogovornost za loše poslovanje proizvodnih preduzeća u ERS, bar za sada, snosi, bivša uprava na čelu sa Željkom Kovačevićem.

Kako Srpskainfo saznaje, Vlada je kao vlasnik ERS odlučila da mijenja kompletnu upravu i od direktora su zatražene ostavke. Svi članovi uprave koji su iz SNSD, uključujući i Kovačevića, to su i uradili.

Izvršni direktor Maksim Skoko na početku se bunio, ali je neposredno prije sjednice Nadzornog odbora ERS podnio pismenu ostavku bez ikakvog obrazloženja.

Ostavku jedino nije podnio Petar Ivanković, koji je iz DNS, ali je smijenjen. Ivanković je bio izvršni direktor za investicije i razvoj, a, kako saznajemo, ostavku nije htio da podnese jer smatra da nikako ne može biti odgovoran za gubitke u sistemu „Elektroprivrede RS“.

Sindikalci ovog javnog preduduzeća kažu da zvanično nisu upoznati o promjena u matičnoj kompaniji.

– Poslije praznika očekujemo sastanak sa resornim ministrom Petrom Đokićem – kaže predsjednik sindikata Odbora sindikata energetike RS Slobodan Ostojić.

Dodaje da često na sastancima sa predstavnicima Vlade i kompanije potencira primjer zavisnog preduzeća “Elektro Doboj”. To preduzeće stalno posluje pozitivno, sa minimalnim gubicima na mreži i bez, kako kaže Ostojić, marke kredita.

– Dakle, može se dobro raditi – navodi Ostojić.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Radmila Čičković

Nakon što je prošli petak Nadzorni odbor ERS promijenio upravu kompanije i za v.d. direktora imenovao Radmilu Čičković, dojučerašnju direktorku Zavoda za statistiku, oglasio se ministar Petar Đokić.

On tvrdi da je rukovodstvo samo odlučilo da ode, a od novog očekuje “isto tako dobru saradnju”.

– Do promjena u rukovodstvu ERS je došlo nakon što su podnijeli ostavke. Imenovana je nova uprava. Zapravo, za sada je imenovan dio nove uprave. Uskoro će biti imenovani i ostali članovi. Nova uprava mora da se posveti ukupnom stanju u Elektroprivredi. Ono nije sjajno kada gledamo finansijski rezultat za 2017. godinu – rekao je Đokić.

On tvrdi da postoje i objektivni razlozi zbog kojih je nastao gubitak, poput loših hidroloških uslova i remont TE “Ugljevik”.

Dodik: ERS je mogla bolje da posluje

Predsjednik RS Milorad Dodik je istakao da menadžment koji pravi gubitak u javnim preduzećima mora da se suoči sa odgovornošću.

– Odgovornost za loše poslovne rezultate mogu da smanje samo ekstremne objektivne okolnosti – rekao je Dodik, naglašavajući da je uvjeren da su poslovni rezultati ERS prošle godine mogli biti mnogo bolji.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da su članovi uprave “Elektroprivrede RS” podnijeli ostavke zbog neopravdanih gubitaka u poslovanju.

– Imali smo takve situacije i u drugim sektorima. Biće toga još – poručila je Cvijanovićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO