Zabava

Smršao je 30 kilograma na JEDNOSTAVAN NAČIN, pa je onda poručio ovo

Robi Romu za sebe kaže da je oduvijek bio pretila osoba, tačnije, uvijek su ga po tome prepoznavali. Budući da je u vrijeme kada je išao u školu bio deblji od sve djece, to ga je činilo drugačijim. Pritom, Romu je bio homoseksualac.

Smršao je 30 kilograma na JEDNOSTAVAN NAČIN, pa je onda poručio ovo
FOTO; SHUTTERSTOCK

Odrastao je u kanadaskoj regiji Sjeverni Ontario, u gradu u kojem je, kako je kazao, biti homoseksualac bilo veoma opasno, a Romu je hranom i debljanjem pokušao napraviti štit kojim je držao ljude na distanci.

U kasnim tinejdžerskim godinama i ranim devedesetim godinama pobjegao sam iz svog malog grada i počeo dugi proces prihvatanja sebe. Otkrio sam da gej zajednica nije prihvaćena onako kako sam se nadao. Zbog toga sam odlučio smršati. Činio sam sve kako bih izgubio težinu. Ne bih jeo danima, počeo sam neprestano vježbati, a ubrzo sam počeo uzimati i laksative – rekao je Romu.

Nekada je uzimao toliko laksativa da bi se predozirao. Nakon što su mu pilule pomogle da izgubi kilograme, do 22. godine Romu se potpuno izolirao od svijeta. Bio je posve sam, anksiozan i depresivan. Svakodnevno se prisiljavao na povraćanje.

U četrdesetim se Romu ponovno udebljao.

– Sa 48. godina pio sam šest različitih lijekova za različite bolesti, većina njih se odnosila na moju težinu – uključujući depresiju, hroničnu anksioznost, ozbiljan refluks kiseline i visok krvni pritisak. Ukratko, bio sam tempirana bomba – rekao je Romu koji je tada odlučio zauvijek promijeniti svoj život.

Dobio je posao, razveo se i počeo mijenjati svoj pristup prehrani i vježbanju. Iz ishrane je izacio svu prerađenu hranu, šećer i ugljikohidrate. Počeo je konzumirati više voća i povrća, orašaste plodove, sjemenke, meso i počeo se više kretati.

Prvo je počeo da šeta, a zatim da trenira tenis. Isprva je bilo teško, ali je kasnije otkrio ljubav prema planinarenju. Samo nekoliko mjeseci kasnije ustajao je u pet ujutro i tri-četiri puta išao na planinarenje te igrao tenis.

Kilogrami su se počeli otapati i napredak me je potaknuo da nastavim. Mislio sam da sam sretan, međutim ne, ubrzo sam shvatio da sam ja i dalje onaj nesigurni dječak. Mantra koju sam sebi godinama govorio ‘Samo da sam mršaviji, život bi mi bio savršen’, nije istina. Izgubio sam gotovo 30 kg da bih shvatio da mijenjanje stvari izvana nije ništa promijenilo u meni – rekao je Romu.

Gledajući unazad Romu je shvatio da je gubitak težine jednostavan, ali da ne donosi sreću. No i dalje održava svoju težinu. Zbog toga više ne uzima lijekove, a njegovo zdravlje je mnogo bolje nego što je bilo prije deset mjeseci, piše Klix.