Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Smrt mladića Davida Dragičevića i na Vikipediji

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tragedija o 21-godišnjem mladiću Davidu Dragičeviću čije je tijelo 24. marta pronađeno u Vrbasu kod banjalučke tvrđave Kastel, a čija smrt je podigla na noge cijelu Srpsku, zapisana je i na čuvenoj internet enciklopediji.

Na Vikipediji je objavljen članak o Davidu u kojem je opisano šta se sve dešavalo prethodnih sedmica u Banjaluci, od momenta njegovog nestanka, pronalaska tijela, nalaze obdukcije, te svakodnevnim protestima građana.

– Davidova smrt je izazvala odjek i reakcije u javnosti u Republici Srpskoj budući da je obdukcijom utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali ne i da li je u pitanju nesreća, ubistvo ili samoubistvo, uz brojne kontroverzne informacije o Davidovom kretanju u noći nestanka- navodi se na sajtu Vikipedije.

David Dragičević, od oca Davora i majke Suzane, rođen je 31. januara 1997. godine u Banjaluci. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u OŠ „Jovan Cvijić” i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla”. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Njegov nestanak je prijavljen policiji 18. marta 2018. Prema prvim informacijama David je otišao od kuće u subotu, 17. marta oko 19 časova, a posljednji put je viđen u nedjelju ujutro, oko 3.30 časova kada je izašao iz jednog noćnog kluba.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Navodi se da su “roditelji apelovali na policiju da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje izvjesni mladić ukoliko mu se nešto desi”.  Davidovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću pritoke Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel, a u nastavku su navedena i imena službenika koji su izvršili uviđaj.

– Roditelji su tvrdili da je David ubijen. Obdukcioni nalaz je pokazao da je uzrok smrti utapanje, ali i da na tijelu ima povreda koje su mogle nastati u tuči prije utapanja. Sljedećeg dana se na Trgu Krajine okupilo nekoliko stotina građana, i prislužilo svijeće, uz transparent „Pravda za Davida” i „Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci”. Porodica i prijatelji su sumnjali da je mladić ubijen. Policija je saopštila da istraga ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o „zadesu”, te da je on vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja ga je potom odnijela do ušća u Vrbas gdje je tijelo pronađeno. Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS, rekao je da su u džepovima Davida pronađene ukradene stvari iz provalne krađe u jednoj kući u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu. Naglasio je da je iz te kuće ukraden laptop, 200 KM, memori stik, švajcarska crvena čakija i ključevi. Sve osim laptopa je pronađeno kod Davida- piše na Vikipediji.

Taksativno je zatim nabrajano Davidovo kretanje u noći nestanka prema snimcima nadzornih kamera, te izjava direktora Zavoda za sudsku medicinu Željka Karana da je “David imao hematome na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima i potvrdio da je tijelo pronađeno unakaženo jer je dugo bilo u vodi”.

– Zbog reakcija javnosti i sumnji u saopštenje RS o pretpostavljenom uzroku smrti, izraženih kroz svakodnevne proteste „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine, dana 27. marta predsjednik Republike Milorad Dodik je održao sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačom i zatražio dodatnu ekspertizu Davidove smrti. Konstatovano je da istraga nije završena i da nema zaštićenih, a osuđeno je uvlačenje politike u smrtni slučaj. Predsjednik Dodik je isti dan posjetio Davidovog oca Davora i naglasio da je možda bilo „nezgrapnih izjava”. Ministar Dragan Lukač je pojasnio da niko iz policije nije tvrdio da je David sam skočio već samo da je smrt nastupila utapanjem, kao i da ga niko nije optužio da je izvršio provalu – navodi se, između ostalog, u odjeljku “nalazi obdukcije”.

Poseban prostor na Vikipediji dat je i svakodnevnim protestima “Pravda za Davida” kojima porodica i građani izražavaju brojne sumnje u policijsku istragu i traže istinu o mladićevoj smrti.

David je sahranjen 7. aprila na Novom groblju u banjalučkom naselju Pobrđe.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO