Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SMRT U OČEVOM ZAGRLJAJU Marko je najmlađa žrtva NATO bombardovanja, poginuo 10 dana nakon rođendana

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Djetinjstvo i život dvogodišnjeg Marka Simića nesrećno su se završili kobnog 31. maja 1999. godine kada ga je u naručju oca Vladana usmrtila NATO bomba prilikom bombardovanja stambene zgrade u Novom Pazaru.

Ovaj mališan, ispostaviće se, bio je najmlađa žrtva bombardovanja Jugoslavije.

Rođaci porodice Simić prisjećali su se kako je Marko samo desetak dana prije pogibije veselo duvao svjećice na rođendanskoj torti, trčkarao oko kuće i igrao se.

– Poslije šetnje gradom, Vladan i Marko su svratili do prodavnice u toj zgradi kada je počeo napad. U trenutku kada je pala bomba, Vladan je Marka držao u naručju, pokušavajući da ga zaštiti, ali su zajedno nastradali – s knedlom su govorili za Blic mališanovi rođaci ranijih godina.

Marko bi danas imao 22 godine, vjerovatno bio treća godina fakulteta i živio život dostojan jednog mladog čovjeka, međutim, ušao je istoriju kao najmađa osoba koja je stradala od “Milosrdnog anđela”.

Porodica nastradalog Marka i pojedina udruženja već godinama predlažu da jedan od vrtića u Novom Pazaru ponese ima po najmlađoj žrtvi NATO bombardovanja Jugoslavije.

Podsjećanja radi, u trenutku kada se na ovu stambenu zgradu u Novom Pazaru obrušila NATO bomba život je izgubilo 11 civila među kojima su bili Marko i njegov otac.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO