Svijet

SMRTONOSNE EKSPLOZIJE U napadu ekstremista na Filipinima 10 žrtava i više od 40 povrijeđenih

U eksplozijama bombi u gradu Džolo na jugu Filipina poginulo je najmanje 10 vojnika i civila, a ranjeno gotovo 40 vojnika, policajaca i civila.

SMRTONOSNE EKSPLOZIJE U napadu ekstremista na Filipinima 10 žrtava i više od 40 povrijeđenih
FOTO: SONNY ABBING SPIO/EPA

Eksplozije su se dogodile uprkos veoma strogim mjerama koje su prethodno bile uvedene zbog strahovanja od napada islamskih ekstremista, pripadnika organizacije Abu Sajaf.

Predstavnik vojske saopštio je da su najmanje pet vojnika i četiri civila poginuli u prvom napadu, kada je eksplodirala bomba postavljena na motociklu ispred prodavnice, u blizini dva parkirana vojna kamiona.

Druga eksplozija dogodila se u blizini prve, sat vremena kasnije, a u njoj su stradali napadač i jedan vojnik, prenosi AP.

Na pijaci je navodno pronađena treća bomba koja nije eksplodirala.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali vojska je za bombaške napade okrivila borce Abu Sajafa, jer je ova grupa i ranije izvodila slične akcije u regijama u kojima je prisutna.

Osim podmetanja bombi, pripadnici Abu Sajafa i njihov lider, do nedavno odmetnuti Abduldžihad Susukan, redovno su kidnapovali i ubijali taoce među kojima su bili i Filipinci i turisti iz inostranstva.

Susukan je trenutno u zatvoru, gdje čeka na suđenje zbog optužbi za veliki broj ubistava.