Društvo

"SMRZAVALI SE, ALI PRAVOSLAVNU NOVU ĆE DOČEKATI U TOPLOM" Zemljotres Paspaljima srušio kuću, pomoć stigla iz Srpske (FOTO)

Otkakao im je potres srušio kuću, Nevenka i Mile Paspalj iz Majskih Poljana kod Gline, te njihovi sinovi Slavko i Danijel spavali su u drvenom štaglju, kroz koji duva ledeni banijski vjetar, a večeras će, prvi put nakon 29. decembra zaspati na toplom.

"SMRZAVALI SE, ALI PRAVOSLAVNU NOVU ĆE DOČEKATI U TOPLOM" Zemljotres Paspaljima  srušio kuću, pomoć stigla iz Srpske (FOTO)
FOTO: SRPSKO NARODNO VIJEĆE / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako je potvrđno iz Srpskog narodnog vijeća i koalicije “Banija je naša kuća”, Paspalji su konačno dobili kontjener za smještaj i to zahvaljujući humnosti građana Republike Srpske.

-Na Srpsku novu godinu stigao je Paspaljima kontejner u Majske Poljane i na dalje će ljutu zimu podnositi makar zeru lakše – objavljeno je na Fejsbuk nalogu Srpskog narodnog vijeća.

Kontejner su Pasapljima obezbijedili darodavci iz Kozarske Dubice i Srebrenice.

Mile Paspalj kaže da im j eovo najljepši novogodišnji poklon, jer meteorolozi za naredne dane prognoziraju još žešču zimu.

– Nismo imali kud, u kuću ne smijemo, srušiće nam se krov na glavu, u prihvatni centar nismo mogli, jer ne možemo ostaviti svoju stoku, opstanak nam zavisi od nje – rekao je Paspalj.

Do juče je u zajedničkoj akciji Srpske pravoslavne crkve i Srpskog narodnog vijeća za sela na Baniji postradala u zemljotresu boezbijeđena su 64 kontejnera. Do sada ih je isporučeno 46, a preostali će stići u narednim danima.

Pročitajte još

Postradale na Baniji je, uoči pravoslavne Nove godine, posjetio predsjednik Srpskog narodng vijeća Milorad Pupovac.

Iz Republike Srpske svakodnevno stiže pomoć za postradale u zemljotresu u Glini, Petrinji i okolnim selima, a najviše donacija, kako navode u SNV, dolazi iz Banjaluke i okolnih opština, koje pamte katastrofalni zemljotres iz 1969. godine.