Biznis

SNABDIJEVANJE EVROPE GASOM Isporuka preko "Sjevernog toka jedan" i danas stabilna

Tokovi ruskog gasa u Evropu preko gasovoda "Sjeverni tok jedan" i isporuka kroz Ukrajinu i danas su stabilni, pokazali su podaci operatera.

SNABDIJEVANJE EVROPE GASOM Isporuka preko "Sjevernog toka jedan" i danas stabilna
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Tokovi ka Njemačkoj kroz gasovod “Sjeverni tok jedan” preko Baltičkog mora iznosili su jutros 29.451.913 kilovat-časova na sat, u skladu sa nivoima od preko 29.000.000 kilovat-časova tokom većeg dijela prethodnog dana.

Ruski “Gasprom” saopštio je prošle sedmice da će kapacitet kroz gasovod biti smanjen na samo 40 odsto zbog odgođenog vraćanja opreme koju servisira njemački “Simens”.

Evropski lideri poput njemačkog kancelara Olafa Šolca izrazili su sumnju da je smanjenje tokova motivisano politički.

Zahtjev italijanske kompanije ENI za gas danas je samo djelimično potvrđen.

Pročitajte još

Gasovod “Sjeverni tok jedan” biće podvrgnut redovnom godišnjem remontu od 11. do 21. jula, kada obično nema protoka.

“Gasprom” je saopštio da snabdijevanje Evrope gasom preko Ukrajine, preko ulazne tačke “Sudža”, na današnji dan bilježi 41,2 miliona metara kubnih, što je neznatno manje u odnosu na 41,7 miliona metara kubnih, koliko je bilo juče.

Nominacije za protok gasa u Slovačku iz Ukrajine preko granične tačke “Veljke Kapušani” iznosile su 36,8 miliona metara kubnih dnevno, isto kao juče, pokazali su podaci ukrajinskog operatera prenosnog sistema.

Tokovi gasa u pravcu istoka, preko gasovoda “Jamal-Evropa”, iz Njemačke do Poljske blago su porasli, pokazali su podaci operatera gasovoda “Gaskad”.

Izlazni tokovi na mjernoj tački “Malnov”, na granici Njemačke sa Poljskom, iznosili su jutros 1.884.534 kilovat-časa na sat, u odnosu na nivoe od oko 1.600.000 kilovat-časova prethodnog dana, pokazuju podaci.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu