Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SNAJPERISTA NERJEŠIVA ENIGMA ZA POLICIJU Godinu dana od ubistva Senada Kobilića niko nije uhapšen

Hronika
Autor:

Foto: RAS arhiva

Godinu dana od profesionalnog ubistva Senada Kobilića (54) u Gradiški nema pomaka u istrazi i još niko nije uhapšen zbog ove likvidacije.

U selu Liskovac, gdje se desilo ubistvo, niko od mještana više ne želi razgovarati o tome šta se desilo 23. jula prošle godine.

– Nedostaju nam naš prijatelj i pravda, ali ne želim da pričam o istrazi – kratko je samo prokomentarisao jedan od mještana.

Cijelo selo je pod velom tajni; kada se spomene ubistvo Kobilića i oni koji su prvih dana bili spremni da pričaju s novinarima danas samo okreću glavu. I oni koji su skupili hrabrost da nešto kažu, uglavnom se odnosilo na to da su očekivali da će se za godinu dana nešto riješiti.

Kobilić, koji se dovodio u vezu sa sarajevskim podzemljem, ubijen je hicem iz snajpera dok je sa društvom pio piće ispred kafića „Dom“ u Liskovcu.

Do sada niko nije uhapšen, a još se ne zna ni motiv napada.

Poslije ubistva izvor blizak istrazi ispričao je za Srpskainfo da je Kobilića ubio vjerovatno profesionalac, koji je smrtonosni hitac ispalio sa livade koja je udaljeno oko 70 metara od mjesta gde je sjedila žrtva.

Prema tada prikupljenim informacijama, ubica je puzao po livadi kako bi neprimjećeno što bliže prišao kafiću. Ta livada se nalazi preko puta pomenutog kafića. Kada je prišao na udaljenost sa koje je bio siguran da može ispaliti smrtonosni hitac, tu se zaustavio i pripemio za pucanj. Sumnja se da je sigurno duže vremena ležao i čekao „otvoren“ hitac.

Kada je jedan od Kobilićevih drugova ustao od stola, on je ispalio hitac koji je Kobilića pogodio u lijevu stranu grudnog koša. Nakon tri-četiri minuta on je preminuo na licu mjesta.

– Bila je ponoć, sjedili smo, mezili, pričali o lovu, o druženju… Dvije minute poslije ponoći čuo se prigušen pucanj, kao petarda, tako nekako. On je poskočio i povikao: „Vozi me“. Skočio sam i prihvatio ga, jer je počeo da pada. Ostali su pritrčali i položili ga na asfalt. Bio je živ još tri ili četiri minute, ne duže – ispričao je ranije jedan od njegovih prijatelja.

On podsjeća da je Kobilić bio društveno aktivan i predvodio mnoge akcije, čak i gradnje doma ispred kojeg je ubijen. Živio je povučeno i, veli, nije imao nikakvo obezbjeđenje.

Damir Kobilj, kum Senada Kobilića, smatrao je tada da se radi o naručenom političkom ubistvu.

– To nema nikakve veze s kriminalom, niti je Senad kriminalac. Deset godina ga nema nigdje, on je uspješan biznismen, porodični čovjek, pomaže narodu. To se tri godine osmišljava i planira, u to sam uvjeren – kazao je Kobilj.

Ubijeni Senad Kobilić imao je podeblji kriminalni dosije i važio je za čovjeka s odličnim vezama u sarajevskom podzemlju, biznisu, ali i pravosuđu. Hapšen je zbog otmica, reketiranja, premlaćivanja, posjedovanja oružja…

Godine 2010. miniran mu je skupocjeni BMW u dvorištu kuće u Sarajevu, a u javnosti se spekuliše da u jednoj od njegovih kuća živi visokopozicionirana ličnost iz pravosuđa.

„Bio je biznismen“

Porodica i prijatelji ubijenog Senada Kobilića tvrdili su da on nije bio kriminalac, već pošten i dobar čovjek.

Njih su vrijeđale kvalifikacije da je Senad kriminalac s bogatim policijskim dosjeom; smatraju to neistinom i podvalom. Prethodno su tvrdili da je to ubistvo s političkom pozadinom.

– Bio je dobrotvor i biznismen koji pošteno radi, ima preduzeća u Sarajevu, radnike koje plaća, a u rodnom kraju pomaže svima, ne gledajući na nacionalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost – tvrdili su mještani u Liskovcu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO