Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SNOVI SU NAM UNIŠTENI” Ljekar seksualno zlostavljao 177 studenata koji sada TRAŽE ODŠTETU

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

Ljekar zadužen za sportske ekipe Univerziteta Ohajo seksualno je zlostavljao najmanje 177 studenata od 1979. do 1997. godine, utvrdila je istraga Univerziteta.

Doktor Ričard Štraus, koji je umro 2005. godine, optužen je za neprimjereno dodirivanje i nepotrebne fizičke preglede mladića dok se brinuo o zdravlju sportista 16 različitih sportova.

U saopštenju se navodi da univerzitetski zvaničnici nisu spriječili zlostavljanja i pored brojnih prijava studenata.

– Zlostavljanje je provođeno na različitim lokacijama širom studentskog kampusa, uključujući ljekarsku ordinaciju, svlačionice, tuševe i saune. Nisu uložene mjere da se provede istraga – navodi se u saopštenju.

Sportisti su prijavili da su bili podvrgnuti nepotrebnim genitalnim pregledima, a neki studenti vjeruju da su postupci ljekara bili “javna tajna” u kampusu, prenio je Bi-Bi-Si.

Veliki broj studenata podnio je tužbe i zatražio je odštetu. Oni traže od Univerziteta da preuzme odgovornost za bol i patnju koju im je ljekar nanio.

– Snovi su uništeni, međuljudske veze prekinute, a štetne posljedice prenesene su i na našu djecu, jer su mnogi od nas postali previše zaštitnički nastrojeni prema djeci, što ima loše posljedice – rekao je Kent Kilgor, bivši plivač Univerziteta Ohajo, jedan od žrtava Štrausa.

Štraus je penzionisan 1998. godine, a ubio se 2005. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO