Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

SNSD i SDS podnijeli zajednički prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za grad Mostar

Početna Politika
Autor:

Na današnjem sastanku mostarskih gradskih odbora stranaka koje su zastupljene u Parlamentu BiH izneseno je šest prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, od kojih su jedan zajednički podnijeli SNSD i SDS.

Predstavljeni su i prijedlozi HDZ-a i SDA, koji su već pali u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, te dva prijedloga SDP-a i DF-a, kao i novi prijedlog SBB-a.

Sastanku su prisustvovali predstavnici SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar Damir DŽeba rekao je nakon susreta da će na idućem sastanku početi razgovori oko toga šta je zajedničko i o čemu se mogu dogovoriti, te da se proces pregovaranja ne prekida.

“Dio stranaka danas je predložio da se u razgovorima nađe i prijedlog za uvođenje funkcije zamjenika gradonačelnika. Zaljučak je i da se na idući sastanak pozovu pravni stručnjaci koji bi nam mogli pomoći oko usaglašavanja prijedloga”, rekao je DŽeba.

On je dodao da će na iduće razgovore biti pozvani predstavnici OHR-a, EU i Ambasade SAD.

Naredni sastanak biće održan za 15 dana, takođe, u Gradskoj vijećnici.

Rok za dogovor i izmjene Izbornog zakona BiH je 7. maj.

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih delegata iz parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na grad Mostar. Od tada dogovora oko izmjena nema, a Centralna izborna komisija ne raspisuje izbore za Mostar.

OHR je 2012. godine raspustio Gradsko vijeće, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

(Srna)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO