Banjaluka

SNSD UKAZUJE NA NEDOSTATKE Topić: U novom Urbanističkom planu nisu ucrtane škole u pojedinim naseljima

Pred gradskim odbornicima se danas našao Nacrt Urbanističkog plana Banjaluke, a šef Kluba odbornika SNSD Dragoslav Topić je rekao da on sadrži određene nedostatke.

SNSD UKAZUJE NA NEDOSTATKE Topić: U novom Urbanističkom planu nisu ucrtane škole u pojedinim naseljima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kaže da građani čekaju više od četiri decenije izradu ovog planskog dokumenta,  ali da mu je “zaparalo uši” da nije planirana izgradnja osnovne škole na Paprikovcu.

– Zna se da je u tom naselju planirana velika stambena gradnja, a nema škole.  Nadam se će ovaj nedostatak do prijedloga Urbanističkog plana biti korigovan. Izbrisana je škola u Adi, iako je predviđena regulacionim planom – kazao je Topić.

Dodao je da je Nacrtom Urbanističkog plana planirana izgradnja sportskih terena na lokaciji gdje aktuelna admnistacija želi da se izgradi veliki park.

Topić se osvrnuo i na situaciju u preduzeću Akvana.

Pročitajte još

– Očekivali smo da će se na ovom zasjedanju naći nova odluka o zaduženje Akvane, kako bi se riješili nagomilani problemi u ovom preduzeću. To se nije desilo. Nažalost, na sjednici smo ostali uskraćeni i za odgovore na brojne probleme, koji postoje u Akvani,  kada je u pitanju minus koji je ustanovljen u preduzeću, oko neispravne hrane i isto tako smo ostali uskraćeni za objašnjenje oko novih zaposlenja. Sklapani su ugovori o djelu sa spasiocima, te konobarima čime je sigurno oštećen budžet kada su u pitanju porezi i doprinosi – naveo je Topić.  

Naglasio je da SNSD zajedno sa koalicionim partnerima stoji pri stavu da v.d. direktor Akvane mora biti smjenjen.

Odbornik SNSD Srđan Amidžić je rekao da Banjaluka ima usvojen budžet od 150 miliona KM u kojem su, kako kaže, definisane sve stvari koje su neophodne za funkcionisanje grada.

– Oko usvajanja budžeta smo postigli konsenzus i vjerujemo da možemo postići konsenzus oko rebalansa budžeta. Nije dobro što pojedinci koji predlažu budžet misle da se taj konsenzus može postići pritiscima i prijetnjama sa protestima -rekao je Amidžić i dodao da nema ekonomske logike da se Grad zadužuje sa šest miliona KM, a da prije toga nema usvojen Nacrt rebalansa budžeta.

– Nema smisla da se ide u zaduženje prije nego što se utvrdi da li je moguće da se realizuju projekti iz redovnih budžetski sredstava, za projekte kao što je put kroz Debeljake ili Kuljane. Imamo dodatnih 17 miliona KM, koje treba uvrstiti kroz rebalans i tu moramo naći sredstva da bar dio tih projekata završimo. Isto tako nema logike da u ovom trenutku zadužujemo, a uskoro se gase asfaltne baze, a pale se tek u trećem mjesecu iduće godine. Bespotrebno ćemo davati novac na kamate, najmanje 150.000 KM dok čekamo da počnemo sa realizacijom projekata – naveo je on.

Prihvati notifikacije