Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SOCIJALISTI SLABE, SNSD STEŽE OBRUČ Šta se krije iza smjena u “Šumama RS”

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Saga o pompezno najavljenoj smjeni četvoro direktora u „Šumama RS“ još nije završena, iako su se stranke, koje umjesto smijenjenih treba da kandiduju nove direktore, već izjasnile. Čeka se, kako saznajemo, završni pečat „s vrha“, od resornog ministarstva, na čijem su čelu kadrovi SNSD.

Zapelo je oko izbora novog v.d. direktora bogatog Šumskog gazdinstva „Oštrelj“ Drinić, koje je, po podjeli stranačkog plijena, pripalo DNS-u. DNS je nakon rasprave o dvojici pretendenata, a u igri su bili bivši direktor drinićke šumarije Neđo Galić i predsjednik Regionalnog odbora DNS Banjaluka Željko Dubravac, odlučio da predloži Dubravca. Međutim, Dubravac juče nije imenovan.

V.d. generalnog direktora “Šuma RS”, socijalista Slaven Gojković, koji je formalno pravno ovlašten da razrješava i imenuje direktore gazdinstava, kako saznajemo, čeka signal iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Na čelu ovog ministarstva je Boris Pašalić, kadar SNSD. Njegov pomoćnik za šumarstvo, Goran Zubić, takođe je iz Dodikove stranke. Od tri direktora koji su nedavno imenovani, uz blagoslov sa vrha, dvojica su iz SNSD, a jedan iz Demosa.

Foto: RTRS/RAS Srbija

Slaven Gojković

Ova situacija, a i mnoga druga dešavanja ne samo posljednjih dana, nego i u posljednje dvije godine u „Šumama RS“, svjedoče da Socijalistička partija, kojoj je u podjeli plijena „pripalo“ ovo preduzeće, gubi stvarnu moć, ali i da SNSD ozbiljno „opkoljava šumu“.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da „Šume RS“ nisu prvi primjer koji se može tumačiti kao napad SNSD-a na koalicione partnere, pogotovo na Sosijalističku partiju. Navodi, tako, nedavne udare na Inspektorat RS.

– Javna preduzeća se doslovno percipiraju kao plijen, a onda se hijene bore kome će pripasti veći komad. Pitanje odgovornosti i ekonomičnog upravljanja potisnuto je pred naletom partijskih direktiva – kaže Topićeva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tanja Topić

Dodaje da koalicioni partneri, samo kad se posvađaju, naglo odluče da kazne kriminal i loše menadžere, ali samo one koji su iz drugih partija.

– Dok su u dobrim odnosima, zaštićeni su kao medvjedi. Kad pukne među njima, onda se to koristi kao sredstvo obračuna – zaključuje Topićeva.

Da se kroz smjenu direktora šumskih gazdinstava u Driniću, Kotor Varošu i Sokocu, te Rasadnika u Doboju, jasno vidi slabljenje socijalista i DNS-a, te učvršćivanje vlasti SNSD-a u „Šumama RS“, saglasni su i izvori Srpskainfo bliski upravi ovog javnog preduzeća.

Oni podsjećaju da se u „Šumama RS“ sve ključne odluke donose u glavnoj upravi u Sokocu i da direktori gazdinstava “ne mogu nabaviti ni toalet papir bez znanja i dozvole centrale“.

– Preduzeće je centralizovano, transakcije se obavljaju preko centralnog računa, tako da nije moguće da direktori šumskih gazdinstava naprave milionske gubitke bez znanja, a možda i saglasnosti glavne uprave – kaže naš sagovornik i podsjeća da se u upravi “Šuma RS” već 10 godina vrte, uglavnom, isti ljudi.

Trenutno najuticajniji je Radenko Laketić, Gojkovićev prvi saradnik i šumarski inženjer, koji odlično poznaje sistem, a koji je kadar SNSD. Ovogodišnje poslovanje je isplanirao, takođe SNSD-ov, Zoran Stojčić, koji je prethodnik Slavena Gojkovića u fotelji v.d. generalnog direktora.

– Direktori šumskih gazdinstava nisu glavni ni u svom dvorištu, ali su tu da budu odgovorni za svaki problem. Koliko je ko od njih na udaru zavisi od toga iz koje partije dolazi, koliko ima jaka politička leđa i koliki uticaj na upravu – ističe naš sagovornik.

Dodaje da uprava ipak hoće da na čelu šumskih gazdinstava ima apsolutno lojalne kadrove.

– Iduća godina će biti teška, jer je izborna. Valja preko šuma namiriti mnoge interese i nahraniti mnoga usta. Znači, morate imati ljude na terenu, preko kojih ćete to uraditi, koliko god je moguće, brzo, lako i jednostavno – kaže sagovornik Srpskainfo.

Udar na sindikat

„Šume RS“ su, osim po velikom broju zaposlenih, a ima ih skoro 5.000, poznate i po jakom sindikatu, koji je nerijetko otkrivao i prijavljivao afere i korupciju. Tako su upravo sindikalci prije nekoliko mjeseci razotkrili mutne radnje Neđe Mašića, kadra SNSD-a, koji je bio direktor Šumskog gazdinstva “Vučevica” u Čajniču. Mašić je, podsjećamo, tajno snimao, prisluškivao i ucjenjivao radnike, te proćerdao najmanje milion KM preduzeća, o čemu je pisala Srpskainfo. Sindikat je podnio krivičnu prijavu protiv Mašića.

Prije dvije godine je formiran paralelni sindikat, i to, po ocjeni Vlade Pavlovića, predsjednika granskog Sindikata šumarstva i drvoprerađivačke industrije RS, s namjerom da se po principu „zavadi pa vladaj“ uništi snaga sindikata.

– Ta se namera izjalovila. Mi i danas imamo u „Šumama RS“ više od 3.000 članova, jasnu politiku i jake kadrove, pa možemo i dalje otkrivati kriminal i prijavljivati ga nadležnim organima – kaže Pavlović za Srpskainfo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO