Magazin

Sočno i zdravo bobičasto voće: Ovo su 3 razloga da uključite borovnice u ishranu

U sezoni borovnica, nutricionisti preporučuju da ovo sočno bobičasto voće jedemo svakodnevno.

Sočno i zdravo bobičasto voće: Ovo su 3 razloga da uključite borovnice u ishranu
FOTO: KIMMO BRANDT/ EPA

Osim što su veoma ukusne, borovnice imaju mnogo benefita za naše zdravlje.

1. Smanjuju rizik oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti

Zbog polifenola, borovnice su izvanredno voće za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe, jedna od brojnih studija pokazala je da borovnice imaju povoljan efekat kod osoba koje imaju metabolički sindrom, što uključuje značajno smanjenje krvnog pritiska.

2. Pospješuju rad organa za varenje i gubitak viška tjelesne težine

S obzirom na to da sadrže značajnu količinu vlakana, borovnice su odlične za zdravlje crijeva. Ujedno, one mogu da pomognu u gubitku viška tjelesne težine, pa su gotovo obavezne u svim restriktivnim režimima ishrane.

3. Utiču na očuvanje imunog sistema

Bogate vitaminom C, borovnice pomažu rad imunog sistema, odličan su borac protiv slobodnih radikala i utiču na ljepotu i zdravlje kože.

Najlakši način da uvrstite borovnice u ishranu jeste da ih poslužite uz grčki jogurt ili ovsenu kašu za doručak. Sok od borovnica takođe je blagotvoran, ali isključivo ako izmiskate ovo voće sa nekim drugim sezonskim voćem, poput breskve ili kruške. prenosi Telegraf.

Hladno cijeđeni sok od borovnice može da izazove dijareju i oslobođen je korisnih vlakana, pa se ne preporučuje dijabetičarima, niti onima koji žele da smršaju.

Prihvati notifikacije