Društvo

SOFIJA I LANA BIJU NAJVAŽNIJU BITKU Jedna je na korak od početka liječenja, druga je na taj TEŽAK PUT TEK KRENULA

Sofija i Lana su tek bebe, a biju najteže bitke. Za jednu je novac sakupljen i ide na liječenje, a za drugu taj put tek slijedi.

SOFIJA I LANA BIJU NAJVAŽNIJU BITKU Jedna je na korak od početka liječenja, druga je na taj TEŽAK PUT TEK KRENULA
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Za malenu Sofiju Markuljević (1) koja boluje od rijetke bolesti spinalne mišićne atrofije, novac za liječenje je prikupljen i ova preslatka djevojčica čeka polazak u SAD, dok Lana Jovanoić (devet mjeseci) koja boluje od iste bolesti tek počinje svoju tešku borbu pred njom je kao planina velik problem: kako skupiti novac za najskuplji lijek na svijetu.

Nakon četiri mjeseca borbe, porodicu Markuljević na sve je zadesila još i korona, a kutije sa prikupljenim novcem više puta je neko krao.

Ipak, iznos koji je bio potreban za Sofijino liječenje – 2,4 miliona dolara, zahvaljujući ljudima velikog srca prikupljen je za ovu djevojčicu koja je ujedinila cijelu Srbiju.

Osim toga, obezbijeđen je i privatni avion kako bi Sofija stigla do Amerike, a u tome je učestvovao i naš proslavljeni teniser Novak Đoković.

Ovaj humani gest su roditelji malene djevojčice okarakterisali kao “krunu akcije za bolji život Sofije” jer u doba pandemije putovanje do drugog kontinenta ne bi bilo tako lako realizovano, piše Blic.

Drugari, Sofija vas pozdravlja i svima vam mase! 👐 Ova situacija sa koronom je dodatno otezala i onako komplikovane procedure, ali mi smo strpljivi i cekamo polazak… Nadamo se da ce, uz Boziju pomoc, biti brzo… 🙏 Jos jednom, hvala vam svima sto ste uz nas! 🙏❤

Posted by Za Sofijin prvi korak on Wednesday, August 5, 2020

Sofijini roditelji su na Fejsbuku postavili snimak malene princeze obučene u roze od glave do pete kako maše i pozdravlja sve koji su uz nju.

– Drugari, Sofija vas pozdravlja i svima vam maše! Ova situacija sa koronom je dodatno otežala i onako komplikovane procedure, ali mi smo strpljivi i čekamo polazak… Nadamo se da će, uz Božiju pomoć, biti brzo… Jos jednom, hvala vam svima što ste uz nas!”.

Taman kada je za malenu Sofiju prikupljen novac za najskuplji lijek na svijetu, u javnosti se saznalo da je za njenu vršnjakinju, Lanu Jovanović koje je takođe svoje najranije djetinjstvo počela životom u istim mukama.

Lana Jovanović boluje od iste rijetke bolesti, a za ovu djevojčicu novac se i dalje prikuplja.

Ona će u novembru proslaviti prvi rođendan, a njeni roditelji se nadaju da će do tada imati potreban novac.

“Preusmjerite novaca za liječenje male Lane”

Sofijini roditelji su apelovali na sve humane ljude koji su prikupljali novac za njihovu kćerkicu, da “preusmjere novčana sredstva na račun male Lane”.

Lanina majka se na Fejsbuku dirljivo se obratila svojoj bolesnoj kćerkici.

“Draga moja kćerkice,

Obećavam ti da nikad nećeš osetiti koliko sam tužna zbog tvoje bolesti, koliko mi se srce stegne kada mi se nasmijeđ da ne znam da li bih plakala ili bih se smijala sa tobom.

Smile

Draga moja ćerkice,OBEĆAVAM TI da nikad nećeš osetiti koliko sam tužna zbog tvoje bolesti, koliko mi se srce stegne kada mi se nasmejes da ne znam da li bih plakala ili bih se smejala sa tobom.Uvek ću se truditi da i kad mi ponestane i snage i volje kad nemam energije da krenem dalje, uvek ćeš me videti nasmejanu. Plakaću nad svojom mukom kad spavaš, a kad se probudiš i pogledaš me videćeš svoju majku kao borca jer ja ne mogu da odustanem. Odakle crpim snagu ne znam, samo molim Boga da mi da snage i da nam ne da goreg.🙏 Živa si i to ću da cenim, ceniću svaki dan koji provedem sa tobom kao da je zadnji… Jer sa tvojom bolesti nikad ne znam koliko će taj zadnji dan brzo doći. Nadam se da će mi Bog dati još puno puno dana sa tobom…808 na 3030 SRBIJA1416 m:tel BiH#zalaninuzivotnubitku #budihuman #osmeh #tuga #deca #podeliosmeh #podrzizivot #cenizivot #smisaozivota #plac #okeplave #nevergiveup #nabaciosmehibrigate

Posted by Za Laninu zivotnu bitku on Wednesday, August 5, 2020

Uvijek ću se truditi da i kad mi ponestane i snage i volje kad nemam energije da krenem dalje, uvijek ćeš me vidjeti nasmijanu. Plakaću nad svojom mukom kad spavaš, a kad se probudiš i pogledaš me vidjećeš svoju majku kao borca jer ja ne mogu da odustanem. Odakle crpim snagu ne znam, samo molim Boga da mi da snage i da nam ne da goreg. Živa si i to ću da cjenim, cjeniću svaki dan koji provedem sa tobom kao da je zadnji… Jer sa tvojom bolesti nikad ne znam koliko će taj zadnji dan brzo doći. Nadam se da će mi Bog dati još puno puno dana sa tobom…”

Šta je spinalna mišićna atrofija?

Spinalna mišićna atrofija je rijetka, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest. Djeca sa SMA se rađaju bez SMN1 gena, a bolest se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

SMA ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Štaviše, istraživanje je utvrdilo da su oboljeli često natprosječne inteligencije i veoma druželjubivi.

SMA je broj jedan genetski ubica dece do dve godine starosti.

Kako pomoći Lani

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal