Svijet

ŠOKANTNA ISPOVIJEST DOKTORKE "Nema ni hrane ni lijekova, jedna pacijentkinja nam je TRI DANA LEŽALA GOLA"

Na adresu zagrebačkog Jutarnjeg lista stiglo je pismo ljekarke KB Dubrave koja tvrdi kako u respiratornom centru bolnice nema ni lijekova ni hrane za bolesnike.

ŠOKANTNA ISPOVIJEST DOKTORKE "Nema ni hrane ni lijekova, jedna pacijentkinja nam je TRI DANA LEŽALA GOLA"
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Pismo je proslijeđeno Ministarstvu zdravstva, a ministar Vili Beroš rekao je da će u KB Dubravu uputiti zdravstvenu inspekciju ne bi li se utvrdile nepravilnosti i riješio problem s obzirom na činjenicu da bi uskoro cijela ustanova mogla postati isključivo kovid bolnica sa 640 kreveta.

– U proteklih 5 radnih dana u mojim smjenama u trajanju od 8 do 16h ukupno sam preuzela između 30 i 40 bolesnika, od toga sam lično otpustila 10. Ne prijavljujem umrle bolesnike tokom moje službe. Bez obzira na izuzetan lični trud koji sam uložila za zbrinjavanje bolesnika, smatram da nisu adekvatno zbrinuti te da im nije pružena odgovarajuća potrebna nega koja nije posljedica mog ličnog angažmana i truda – započinje doktorka u svom pismu.

Tvrdi da su se tokom njene službe ponavljali problemi zbog kojih je u nekoliko navrata apeleovala onima koje je u tom trenutku zadužena za rješavanje istih.

– Međutim, budući da se nije rešio gotovo niti jedan problem koji sam uputila, mogu jedino zaključiti da niti jedna osoba nije odgovorna za navedenu problematiku te da za sve nastale posljedice lično odgovaram, a ne smatram se krivom – tvrdi.

Prema njenim navodima, bolesnici u respiratornom centru KB Dubrava ne dobijaju obrok svakodnevno.

– Na kolicima iz kuhinje ne dođe tanjir sa imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju te apelovala na problem na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog „potrošnje“ opreme morala napustiti prostore Respiratornog Centra, nazvala sam sestre koje su ostale na Odjeljenju, međutim istima nije poznato da li je bolesnik dobio ili nije dobio ručak. Ja lično ne poznajem sestre i medicinske tehničare s kojima sam u smjeni niti postoji adekvatno predstavljanje i raspoznavanje osoblja niti mogu po bolnici tražiti ljude koji bi mi potvrdili jesu li bolesnici jeli. Sutradan u vizitama bolesnici potvrđuju da obrok nisu dobili, a isto navode i drugi bolesnici po sobama – navodi ljekarka u pismu.

Opisuje i slučaj bolesnika koji je, kako tvrdi, psihoorganski promjenjen u dobi od 82 godine, nakon što nije dobio ručak, ustao i sam hodao po odjeljenju. Od pada ga je, tvrdi, spasao medicinski tehničar.

– Bolesniku je izmjeren GUK 3,8. Smatram da nisam odgovorna za potencijalno nastalo ugrožavanje bolesnika i loš ishod liječenja uzrokovan neadekvatnom prehranom bolesnika na koju ne mogu uticati niti osjećam da moji individualni apeli nadležnim službama rešavaju ovaj problem na svakodnevnoj razini – piše ljekarka.

Nadalje, navodi kako u RC ne postoji adekvatna količina lijekova. Tvrdi i da je svakodnevno izložena napadima bolesnika i porodici zbog nedostatka terapije, no ističe kako nema odgovor ko je odgovoran da se bolesnicima vrate lijekovi koje su donijeli od kuće budući da ljekari porodične medicine nisu dužni propisivati bolesnicima lijekove dok se nalazu na bolničkoj njezi.

Tvrdi i kako svakodnevno prima pritužbe za neadekvatnu higijenu bolesnika, te da nedostaje sapuna, pe[kira za ruke, tuševa i sanitarnih čvorova.

Piše i da ne postoji odgovorna osoba mimo nje za bolesnike kojima porodica ne donosi lične stvari.

FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

– Bolesnica od 84 godine dovedena je iz staračkog doma u pidžami koja je nakon nekoliko dana skinuta s bolesnice jer je bila prljava i bolesnica je 72 sata provela gola u sobi s još 3 bolesnika i 3 bolesnice izložena stalnim pogledima. Krevet navedene bolesnice nalazi se uz vrata sobe i tokom 2 dana su se kraj tih vrata izvodili radovi izgradnje novih vrata prema objektu B te je bolesnica neprestano bila izložena spoljašnjoj temperaturi. Preko 20 telefonskih poziva sam uputila da se bolesnici omogući donirana majica i ćebe, međutim bolesnica ih je dobila 4. dan hospitalizacije. Kao i u gore navedenim slučajevima, smatram da posledice istoga nisu moja pravno medicinska odgovornost – navodi ljekarka.

U svom pismu opisuje i situaciju s preseljenjem bolesnice srednje životne dobi. Naime, bolesnica je bez kiseonika imala saturaciju oko 70 posto, a na 15 litara kiseonika nije postignuta saturacija veća od 78 posto, a boca s prenosnim kiseonikom nije bila dostupna jer je kiseonik bio potrošen.

– Nije mi poznato ko je odgovorna osoba za isto. Budući da je bolesnica bila klinički loše, ista je preseljena bez kiseonika, vidno dispnoična, respiratorno ugrožena – navodi ljekarka.

Piše i kako se bolesnici u vizitama žale na njen angažman te tvrde da je zovu i dovikuju a onda ne dolazi na pozive, prenosi Jutarnji list.

– S obzirom da na sobama ne postoji zvono, a zbog opreme koju nosim ne mogu dobro čuti, ne čujem bolesnike koji dozivaju te smatram da u slučaju da bolesnik zove u pomoć i da zbog mog neodaziva nastupi za njega trajna posledica, da nisam službeno kriva – tvrdi.

Prihvati notifikacije