Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ŠOKANTNO JE TO” Na račun spomenika Tuđmanu u Zagrebu ZBIJAJU SE ŠALE, evo i zbog čega

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia/Corbis

Spomenik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Zagrebu, za kojeg je gradonačelnik Milan Bandić ranije najavio da će biti “najveći i najljepši”, izazvao je podsmjehe u hrvatskoj javnosti nakon što je otkriven, uz ostalo, i zato što podsjeća na Bandićevog saradnika Pavla Kalinića.

Dugonajavljivani zagrebački spomenik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana biće svečano otkriven u ponedjeljak, na godišnjicu njegove smrti, a zbog izbrazdanog spomenika negoduju i članovi porodice Tuđman.

Hrvatski mediji pišu da najvjerovatnije neće doći na otkrivanje njegovog spomenika, iako su uredno pozvani.
Sin prvog hrvatskog predsjednika Stjepan Tuđman je za 24sata.hr istakao da nije srećan što je skulptura u Zagrebu, kao i one širom Hrvatske, prepuštena imaginaciji umjetnika.
– Ne volim što se kod mnogih uopšte ne prepoznaje Franjo Tuđman – iskren je Stjepan.

Navodi da zna kakav je bio njegov otac i da bi ga htio tako i vidjeti, a ne da ga neko drugi tumači.

– Smatram da je bio markantna pojava i ne znam zbog čega ga rade neprepoznatljivim. Šta da vam kažem, pomalo je to šokantno kad gledate, a ne prepoznajete ličnost – priča Stjepan.

Spomenik je, kako pišu hrvatski mediji, izradio kipar Kuzma Kovačić koji je svojevremeno za Tuđmana izgradio Oltar domovine na Medvedgradu.

Statua je postavljena na zelenoj površini između ulice Grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca.

Spomenik visok 4,2 metra, kako piše Index.hr, mnogo više podsjeća na Pavla Kalinića, saradnika gradonačelnika Milana Bandića, nego na Franju Tuđmana, prenosi klix.ba.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO