Svijet

Šolc u centru istrage o finansijskom kriminalu: Glavni kandidat za kancelara Njemačke pred poslanicima Bundestaga

Njemački ministar finansija Olaf Šolc koji je i glavni kandidat za kancelara na izborima zakazanim za 26. septembar pojaviće se danas pred Komitetom za finansije Bundestaga zbog istrage Agencije za borbu protiv finansijskog kriminala.

Šolc u centru istrage o finansijskom kriminalu: Glavni kandidat za kancelara Njemačke pred poslanicima Bundestaga
FOTO: THEO KLEIN/EPA

Njemački nedjeljnik Špigl navodi da će poslanici iz opozicionih stranaka imati priliku da postave Šolcu pitanja putem video-veze, nakon što su u zgradama Ministarstava finansija i pravosuđa izvršeni pretresi.

Prema navodima lista, postoji sumnja da Agencija za borbu protiv finansijskog kriminala koja je dio carinske administracije zadužene za borbu protiv pranja novca nije prijavila potencijalne prekršaje relevantnim vlastima.

Prema posljednjim rezultatima anketa, podrška konzervativcima kancelara Angele Merkel je u opadanju zbog nepopularnog kandidata Armina Lašeta, što je omogućilo rast popularnosti Šolca iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Tokom nedavne televizijske debate Lašet je izjavio da su postupci ministra finansija pokazatelj “neuspjelog nadzora” i optužio je Šolca da pokušava da sve gurne pod tepih.

Šolc se distancirao od Agencije za borbu protiv finansijskog kriminala i istakao je da racije nemaju nikakve veze sa ministarstvima i optužio je Lašeta da postavlja nepoštena pitanja.

Prihvati notifikacije