Kultura

Somborski filmski festival će biti otvoren projekcijom filma "Hotel Beograd" (VIDEO)

Svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće i projekcijom rusko-srpskog bioskopskog hita “Hotel Beograd”, 10. jula biće otvoren Somborski filmski festival, najavili su iz tamošnjeg Kulturnog centra “Laza Kostić”.

Somborski filmski festival će biti otvoren projekcijom filma "Hotel Beograd" (VIDEO)
FOTO: ART VISTA/OFICIJELNI TRAILER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo ostvarenje imalo je svoju srpsku premijeru neposredno pred uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, pa će projekcija u Somboru biti jedna od prvih nakon što u zemlji bude obnovljen bioskopski i festivalski život.

“Hotel Beograd” je režirao Konstantin Statskij, glavne uloge tumače srpska filmska zvijezda Miloš Biković i ruska glumica Dijana Požarskaja.

Radnja filma prati Pavla, bogatog nasljednika i vlasnika prestižnog hotela Beograd, poznatog po svojim burnim izlascima i raskalašnom načinu života. Kada se u taj svijet umiješaju beogradska mafija, luda nevjesta, stara ljubav i neobična familija, njegov lagodan život se pretvara u avanturu gdje je sve moguće.

Miloš Biković, glavni glumac i jedan od producenata filma, izjavio je da mu je drago što film otvara Somborski filmski festival i da prikazivanje filma, prije ulaska u redovnu bioskopsku distribuciju, pokazuje koliku podršku produkcijska kuća “Arćangel Studios” pruža festivalskom životu u Srbiji.

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što će film “Hotel Beograd” otvoriti Somborski filmski festival i što se život polako vraća u normalu poslije pandemije koju smo preživjeli. Nadam se da će publika uživati jer će imati priliku da gleda film na velikom ekranu, a ta zajednička atmosfera sa tonovima lake komedije i šarmantne priče daje mnogo više nego mali ekrani koje smo neprekidno gledali dok smo bili zatvoreni rekao je Biković u izjavi organizatorima.

Navodi da je “Hotel Beograd” priča o Pavelu i Daši, koja je započela još u seriji “Hotel Eleon”, a ideja filma je da se taj glumački tandem prenese u Srbiju, kako bi se ruska publika upoznala sa Beogradom i čarima koje ima Srbija.

U glavnom takmičarskom programu će, u Atrijumu Gradske kuće, biti prikazana i druga savremena domaća filmska ostvarenja, nastala u Srbiji ali i kroz koprodukcije sa drugim evropskim zemljama sa značajnom filmskom reputacijom.

Film “Ajvar”

U subotu, 11. jula u 21 čas na programu je nagrađivani film “Ajvar” Ane Marije Rosi, sa Sergejem Trifunovićem i Natašom Ninković u glavnom ulogama.

Radnja filma prati bračni par koji duže vrijeme živi u Štokholmu, a njihova veza staje na ispit nakon što za uskršnje praznike dođu u Srbiju.

Film “Uprkos magli”

Iste večeri od 23 časova biće prikazan film “Uprkos magli”  proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića, koji je domaću premijeru imao na FEST neposredno pred početak vanrednog stanja.

Ova koprodukcija nekoliko zemalja je filmska priča o jednom od mnogobrojnih maloljetnih izbjeglica koji utočište traže na drumovima Italije.

Film “Otac”

U nedjelju, 12. jula u 21 lčas publika će moći da vidi film “Otac” Srdana Golubovića, ovenčan dvjema nagradama na prestižnom Berlinalu početkom ove godine.

Nakon evropske i srpske premijere, i svega nekoliko dana bioskopskog prikazivanja, ovaj film o ocu kome su oduzeli djecu, još jedno je ostvarenje koje će ovog ljeta praktično započeti festivalski život u Srbiji.

Glavnu ulogu tumači hrvatski glumac Goran Bogdan.

Film “Realna priča”

Posljednji film u glavnom programu biće “Realna priča” Gordana Kičića, zakazan za nedjelju 12. jula u 23h.

U svom rediteljskom debiju, ovaj popularni glumac igra i glavnu ulogu. Film “Realna priča” vodi nas kroz sagu o glumcu, Veljku Radisavljeviću, koji ima utisak da se cijeli svemir urotio protiv njega.

Stručni žiri koji će odlučivati o nagradama čine glumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović, i filmski producent Feti Dautović. Na festivalu će biti dodijeljene nagrade Ernest za najbolji film, glumicu i glumca, kao i Specijalni Ernest – za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima, piše B92.

Prihvati notifikacije