Hronika

SPASIOCI “ČEŠLJAJU” RIJEKU BOSNU Ni traga dječaku koji je pao u potok kod Žepča

Devet dana potrage za dječakom koji je pao u potok kod Žepča nije dalo nikakve rezultate.

SPASIOCI “ČEŠLJAJU” RIJEKU BOSNU Ni traga dječaku koji je pao u potok kod Žepča
Foto: Klix.ba/Youtube screenshot

Potraga za dječakom koji je pao u potok u mjestu Begov Han kod Žepča još uvijek traje. U akciju su uključeni članovi gorskih službi spasavanja i rafting klubovi.

Sutra se navršava deset dana od nesrećnog događaja kada je u nabujali potok upao šestogodišnji dječak dok je s biciklom prelazio preko mosta. Bicikl je pronađen istog dana, ali devetodnevna akcija spasilačkih službi nisu donijele nikakav trag o dječaku, prenosi Klix.

Korito potoka je pretraženo više puta, a mještani, članovi porodice dječaka i brojne spasilačke ekipe danima su pretraživali obale rijeke Bosne na kopnu i na čamcima, ali bezuspješno.

Emir Balić, jedan od članova GSS koji je od prvog dana uključen u potragu za dječakom u razgovoru za Klix.ba je kazao da su utorak tragali i za nestalim Almirom Gluhićem te da su dva puta pretražili područje od Maglaja do Doboja, kao i obale rijeke Bosne.

Pročitajte još

Danas je gorska služba pretražila ponovo lijevu obalu Bosne od Begovog Hana do Žepča u potrazi za nestalim dječakom, a sutra se planira pretraživati desna obala – govori Balić.

Dodao je da su u GSS volonteri te da shodno slobodnim danima na poslovima izlaze na teren i tragaju za nestalima. Sutra će na terenu biti desetak spasilaca.

– Bosna se povlači, ali u njoj ne vrijedi vršiti širu pretragu terena ronjenjem jer je uvijek mutna. Ronioci su korisni kada znamo područje gdje se otprilike nalazi tijelo u vodi, kao što su nesreće s automobilom, ali ovdje ni otprilike ne znamo lokaciju – dodao je naš sagovornik.

Pojasnio je da svima preostaje samo da čekaju i da prirodni procesi učine svoje nakon čega bi rijeka izbacila tijela na površinu, ukoliko se radi o utapanjima.

– U svakom slučaju Gorska služba će se truditi koliko je to moguće da što više bude na terenu. Svaki dan je jako skup, hrana, gorivo, oprema, a slabo to ko vidi – zaključio je Balić.