Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SPEKULACIJE ZLONAMJERNE” Petrović tvrdi da poskupljenja struje za domaćinstva NEĆE BITI

Društvo
Autor:

Foto: S.R.Mrkonjić/RAS Srbija

Do povećanja cijene električne energije u oko 570.000 domaćinstava u Srpskoj neće doći dok se za to ne steknu uslovi.

– „Elektroprivreda RS“ analizira stanje u proizvodnim preduzećima i razmatra cijenu struje u privredi i domaćinstvima – izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora ovog preduzeća Luka Petrović koji je danas sa rukovodstvom RiTE Ugljevik razgovarao o aktuelnim temama iz energetskog sektora.

– Siguran sam da na tržišne cijene za privredu, a kamoli za domaćinstva nećemo doći još niz godina. Još nismo tehnički opremljeni za izmjenu tarifne metodologije koja je sada na snazi – pojasnio je Petrović.  On je istakao da će poskupiti cijene za potrošače na 10, 35, 110 dalekovodima, odnosno one koji potroše više od 35.000 kilovat sati na godišnjem nivou.

– Spekulacije koje čujemo u medijima su zlonamjerne, a njima se bave ljudi koji nisu u struci, koji ne znaju da razlikuju višu i nižu tarifu, kako se formira cijena niti šta znači Regulatorna agencija za energetiku niti razvojna komponenta Elektroprivrede RS – rekao je Petrović.

On je dodao da poskupljenje struje pojedinci politizuju zbog vlastitih interesa.  – Ne komentarišu poskupljenje vode, telefona, akcize na cigarete ili pivo. Zato mi u „Elektroprivredi RS“, a ni u Vladi RS nećemo dozvoliti da neko ovaj sistem bagatelizuje – rekao je Petrović.  „Elektroprivreda RS“ odbacuje sve tvrdnje ili paušalne ocjene da se ponaša bahato.

Foto: S.R.Mrkonjić/RAS Srbija

– Pravimo uštede u sistemu, vršimo reorganizaciju, uvodimo zabrane zapošljavanja i principe kako bi ovo preduzeće konsolidovalo rad i poslovalo u skladu sa evropskim standardima. Mi smo potpisali sporazum sa Energetskom zajednicom kako bismo mogli da proizvodimo i izvozimo električnu energiju. Godišnje izvozimo oko 30 odsto proizvedene struje. Jedan od njihovih zahtijeva je da uspostavimo tržišno snabdijevanje i to upravo radimo. Regulatornoj komisiji ćemo uputiti inicijativu da proizvođači struje utvrđuju cijenu struje unutar sistema odnosno u „Elektroprivredi RS“ jer sa sadašnjim niskim cijenama naša preduzeća ne mogu da ostvare dobit – rekao je Petrović.

On je najavio i sistematizaciju radnih mjesta čiji je cilj da definiše radnike od kojih zavisi proces proizvodnje i takve zadrži u sistemu.

– Energetski sistem mora biti jak i stabilan, a njegov važan segment je upravo ugljevička termoelektrana – rekao je Petrović. Termoelektrana Ugljevik  će ispuniti plan proizvodnje od 1684 GWh, obećao je generalni direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović.

– Kroz smanjenje troškova, a koji se prvenstveno odnose na povećanje izdvajanja za bruto plate od gotovo dva miliona maraka, obezbijedićemo da ovo preduzeće poslovnu godinu završi pozitivno – izjavio  je generalni direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović, podsjećajući da će u naredna 22 dana u preduzeću koje proizvodi 30 odsto struje u RS, biti obavljen i remont postrojenja koji će omogućiti kvalitetnije i stabilnije isporuke električne energije.

Petrović je na pres konferenciji, odgovarajući na pitanje novinara da li će „Elektroprivreda RS“ kupiti helikopter, rekao da on u toj namjeri ima veliku podršku.

– Hercegovina je daleko od svih centara, od Banjaluke, Podgorice, Sarajeva. Helikopter je potreban zdravstvenom sektoru. Da li ćemo ga kupiti mi, Vlada ili ćemo dobiti donaciju, to ćemo vidjeti narednih mjeseci. Naći ćemo  način da i tako pomognemo našem narodu, a ko hoće da se time bavi i ruga, neka se ruga -rekao je Petrović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO