Svijet

SPOR KOJI TRAJE DECENIJAMA Najmanje 23 mrtvih prvog dana rata između Azerbejdžana i Jermenije

Najmanje 23 poginule osobe tužan su epilog novog rata između Azerbejdžana i Jermenije za spornu oblasti Nagorno-Karabah.

SPOR KOJI TRAJE DECENIJAMA Najmanje 23 mrtvih prvog dana rata između Azerbejdžana i Jermenije
FOTO: ARMENIA DEFENCE MINISTRY PRESS/EPA

Jedan od najstarijih sukoba na svijetu, teritorijalni spor između Jermenije i Azerbejdžana, ponovno je izbio u fokus svjetske javnosti, a juče smo svjedočili najtežim sukobima u posljednjih nekoliko godina, piše BBC.

Nezavisni izvori izvještavaju da su najmanje 23 osobe ubijene u nedjelju, u ovom sukobu dvije bivše sovjetske republike oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Pročitajte još

Obje zemlje proglasile su ratno stanje te pozvale muško stanovništvo na mobilizaciju. Azerbejdžan sve ove godine otvoreno podržava Turska, dok iza Jermenije stoji Rusija, koja se nudi kao medijator i mogući posrednik u pregovorima.

Turski predsjednik Erdogan pozvao je juče narod Jermenije da uhvati svoje budućnosti i bude protiv vodstva koje ih vuče u katastrofu i onih koji je koriste kao marionete, piše Rojters.

Regija je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali pod kontrolom etničkih Jermenaca. Kad se početkom 1990 Nagorno-Karabah odvojio, deseci hiljada ljudi poginuli su u borbama.