Hronika

SPORNA OBJAVA NA FEJSBUKU Nakon prijave Bogdanića istraga protiv administratora stranice

Policija je danas pokrenula istragu nakon prijave bivšeg ministra Dragana Bogdanića da je na jednoj Fejsbuk stranici objavljena vijest o javnom okupljanju u vrijeme izolacije zbog virusa korona.

SPORNA OBJAVA NA FEJSBUKU Nakon prijave Bogdanića istraga protiv administratora stranice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dragan Bogdanić

Istraga je pokrenuta protiv administratora Fejsbuk stranice na kojoj je objavljena vijest.

Policijskoj stanici Teslić, danas se obratilo lice inicijala D.B. sa područja opštine Teslić, koje je prijavilo administratora jedne fejsbuk stranice iz Teslića, a u vezi teksta koji je istog dana zajedno sa fotografijama objavio na navedenoj stranici. Prema izjavi oštećenog na navedenoj fejsbuk stranici objavljeno je da je lice inicijala D.B. prisustvovalo javnom okupljanju u hotelu na području opštine Teslić povodom obilježavanja jednog vjerskog praznika, a što je prouzrokovalo veći broj negativnih komentara građana, sa obzirom da je objavljeno u vrijeme vanredne situacije u vezi virusa korona, a kojom prilikom su zabranjena javna okupljanja – saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Prema navodima iz prijave objavljene fotografije nastale su prije proglašenja zabrane.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj pod čijim nadzorom policijski službenici Policijske stanice Teslić preduzimaju dalje mjere i radnje.

Pročitajte još

Iz PU Doboj ujedno posjećaju da je 19. marta na sjednici Vlade Republike Srpske u Banjaluci, a na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske.

Odluka definiše da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija. Navedene zabrane se odnose na radnje učinjene posredstvom sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.

Napominjemo da su za kršenje ove odluke Vlade predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.