Društvo

SPORNE ODREDBE Udruženje “BH novinari” zahtijeva od Vlade RS da povuče izmjene Zakona o javnom redu i miru

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcionisanje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

SPORNE ODREDBE Udruženje “BH novinari” zahtijeva od Vlade RS da povuče izmjene Zakona o javnom redu i miru
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, usvojenim na sjednici Vlade ovog entiteta 28.marta 2019., predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcioniše svaka osoba koja “neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost”, prenosi Klix.

Pročitajte još

UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS, ali i iz cijele BiH koji obavljaju profesionalne zadake, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca. Navedenim izmjenama se takođe krše pravila OSCE, Savjeta Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografisanju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa. Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda – navodi se u saopštenju.

Članovi UO BH novinara pozivaju poslanike Narodne skupštine RS da, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na novinare i sve druge građane.