Hronika

FORMIRAN PREDMET Tužilaštvo Kantona Sarajevo istraživaće navode o dešavanjima na KCUS

Tužilaštvo Kantona Sarajevo će istraživati navode o respiratorima koje je uvezla Srebrena malina. Potvrđeno je to nakon što se glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastala s glavnom tužiteljkom Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabinom Sarajlijom.

FORMIRAN PREDMET Tužilaštvo Kantona Sarajevo  istraživaće navode o dešavanjima na KCUS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na sastanku je razgovarano o dešavanjima koja su aktuelna proteklih nekoliko dana, a povezana su s respiratorima i liječenjem pacijenata oboljelih od virusa korona na KCUS, kao i daljnjim aktivnostima tužilačkih i pravosudnih institucija, piše Klix.

– S obzirom na to da Tužilaštvo BiH odranije postupa u predmetu koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i dr., a koji se odnosi na pomoć počiniocu poslije počinjenog krivičnog djela od više osoba, Tužilaštvo BiH je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte još

Kako se dodaje, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je, na temelju medijskih objava, u skladu sa svojom nadležnošću formiralo predmet koji se odnosi na pismo ljekara sa KCUS-a, o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata na KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcionisanju tzv. Covid odjeljenja, u kojem će postupati u narednom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da će tužilaštva KS i BiH, u okviru navedenih predmeta, hitno djelovati koordiniranim aktivnostima te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covida 19.​

Prihvati notifikacije