Svijet

"SPOROVE RJEŠAVATI DIJALOGOM, NE SANKCIJAMA" Điping poručio da je dokazano da mentalitet Hladnog rata samo narušava bezbjednost

Međunarodne sporove treba rješavati dijalogom, a ne sankcijama, izjavio je predsjednik Kine Si Đinping, predstavljajući novu kinesku Globalnu inicijativu za bezbjednost.

"SPOROVE RJEŠAVATI DIJALOGOM, NE SANKCIJAMA" Điping poručio da je dokazano da mentalitet Hladnog rata samo narušava bezbjednost
FOTO: MARK R. CRISTINO/EPA

Obraćajući se putem video-linka učesnicima međunarodnog foruma u pokrajini Hainan usljed sukoba u Ukrajini, Si nije komentarisao druga konkretna pitanja, već je umjesto toga naglasio svoju opštu viziju globalnog bezbjednosnog okvira.

– Mi, ljudska vrsta, živimo u nedjeljivoj bezbjednosnoj zajednici. Više puta je dokazano da mentalitet Hladnog rata može samo da uništi globalni bezbjednosni okvir i da hegemonija i politika moći mogu samo da ugroze mir u svijetu i da će blokovski sukobi samo pogoršati bezbjednosne izazove u 21. vijeku – rekao je Si.

Kineski lider ponovio je da je međunarodna bezbjednost nedjeljiva i da stoga poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, nemiješanje u unutrašnja pitanja i saradnja radi zajedničkog mira i bezbjednosti treba da formiraju osnovu međunarodnog bezbjednosnog okvira.

Pročitajte još

Si je naglasio da će kineska Globalna inicijativa za bezbjednost biti zasnovana na pomenutim principima, koje je nazvao ključnim, javila je Raša tudej.

Prema njegovim riječima, važno je da se obaci mentalitet Hladnog rata, da se usprotivi unilateralizmu i kaže “ne” grupnoj politici i blokovskoj konfrontaciji.

Kineski predsjednik pozvao je međunarodnu zajednicu da ostane privržena mirnom rješavanju nesuglasica i nesporazuma između država kroz dijalog i da se usprotivi nemilosrdnoj upotrebi jednostranih sankcija i “dugačke ruke zakona”.

Prihvati notifikacije