Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SPORTOM ZA MIR Priznanje Princa Alberta od Monaka za organizaciju EYOF

Regioni
Autor:

Foto: Grad Istočno Sarajevo/RAS Srbija

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković te Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) dobili su 12. decembra u Monaku u okviru manifestacije “Peace and sport” priznanje za ”diplomatsku akciju godine u svijetu”, zbog uspješne organizacije Evopskog olimpijskog festivala za mlade – EYOF u februaru ove godine.

U devet kategorija, o brojnim nominacijama su odlučivali glasanjem 600 gradova, država, strateških lidera, biznismena i vrhunskih sportista.

U kategoriji “Diplomatska aktivnost 2019. godine” priznanje je pripalo Nenadu Vukoviću i Abdulahu Skaki koji su zajedno sa Olimpijski komitetom BiH organizovali Evropsku zimsku olimpijadu mladih (EYOF). Organizatori su prilikom uručenja priznanja, u prepunoj i glamuroznoj sali “Opera”, istakli da su gradovi pokazali da se sportom može uticati na mir, saradnju i toleranciju u svijetu te da je priznanje zasluženo pripalo nagrađenima.

– Očigledno je da smo bili uspješni u našoj misiji kada je Olimpijada u pitanju jer smo evo sada nakon što je sve prošlo bili nominovani, a na našu radost i izabrani kao ‘Diplomatska aktivnost za 2019. Godinu’  u okviru organizacije ‘Mir i sport’ u svijetu – istakao je Vuković.

Foto: Grad Istočno Sarajevo/RAS Srbija

On je, kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva, izrazio veliko zadovoljstvo što su “prevazišli očekivanja, kako kod domaće javnosti, regionalne, tako i u evropskim i svjetskim okvirima, ali i počeli dobijati priznanja i postali predmet pozitivne pažnje kao grad Istočno Sarajevo”.

Vuković je ocijenio da je ovo važno za buduće odnose gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo jer pokazuje da mogu naći minimum tema o kojima se mogu saglasiti i raditi neke pozitivne stvari.

– Mislim da smo ime Istočnog Sarajeva promovisali na najpozitivniji mogući način i veoma sam ponosan što se na ovakvom nivou i u ovakvim evropskim okolnostima pojavljujemo u okviru velikih i ozbiljnih stvari kada je riječ o sportskim takmičenjima i promociji – naglasio je Vuković.

Foto: Grad Istočno Sarajevo/RAS Srbija

On je dodao da su svečanosti u Monte Karlu prisustvovale brojne važne ličnosti iz svijeta sporta.

Manifestacija se organizovala deseti put pod pokroviteljstvom Princa Alberta II od Monaka, predsjednik ovog prestižnog događaja je Džoel Bouzou, a potpredsjednik Didijer Drogba, proslavljeni fudbaler.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO