Svijet

Spremaju se za mobilizaciju: Moldavija u strahu za bezbjednost građana

U slučaju da se pojave rizici po bezbjednost Moldavije u zemlji će biti proglašena djelimična mobilizacija, izjavio je ministar odbrane Anatolij Nosatin.

Spremaju se za mobilizaciju: Moldavija u strahu za bezbjednost građana
FOTO: DUMITRU DORU/EPA

Sveopšta mobilizacija je veoma složen scenario i ona se ne objavljuje prilikom svake promjene situacije. Ne smatram da ćemo doći do takvog scenarija – rekao je Nosatin televiziji “Pro TV”.

On je dodao da je potrebna detaljna analiza i u slučaju da je to zaista i neophodno biće sprovedena djelimična mobilizacija kako bi se pripremila i povećala sposobnost oružanih snaga da odgovore na prijetnje.

Nosatin je naveo, da u vojsci Moldavije trenutno sada ima oko 6.000 vojnika, a naoružanje je uglavnom iz sovjetskog perioda, prenosi “Sputnjik”.

Pročitajte još

Ministar je istakao da Moldavija nema protivvazduhoplovne sisteme i vojska može samo da prati rakete koje se nalaze u prostoru Republike, ali, dodao je, Nacionalna armija može da kupi sisteme “Patriot”.

Ministarstvo odbrane Moldavije tvrdilo je ranije da su juče iznad zemlje proletjele tri rakete koje su lansirane sa brodova u Crnom moru.

Ambasador Rusije u Kišinjevu Oleg Vasnecov je pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Moldavije. Vlasti su razmatrale i mogućnost zatvaranja vazdušnog prostranstva. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije