Svijet

SPREMIO PUŠKE, PIŠTOLJE, EKSPLOZIV Mladić planirao atentat na Bajdena

Kako je u martu postajalo jasno da će Džo Bajden biti kandidat za predsjednika Demokratske stranke, Aleksandar Hilel Trejsman počeo je da pravi zavjeru kako bi izvršio atentat na bivšeg potpredsjednika, saopštile su savezne vlasti.

SPREMIO PUŠKE, PIŠTOLJE, EKSPLOZIV Mladić planirao atentat na Bajdena
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Da li da ubijem Džoa Bajdena? – napisao je Trejsman na jednoj društvenoj mreži u aprilu.

Federalci kažu da to nije bila prazna prijetnja. Devetnaestogodišnjak je, kako prenosi Vašington post, na mreži tražio Bajdenovu kućnu adresu i zaštitne naočare za noćno viđenje te kupio AR-15 u Nju Hempširu, piše Avaz.

U maju, Trejsman je boravio četiri milje od Bajdenove kuće. Kada je kasnije tog mjeseca uhapšen u Sjevernoj Karolini, policija je u njegovom kombiju pronašla četiri puške, pištolj, eksplozivne materijale, knjige o pravljenju bombi i 509.000 dolara u gotovini za koju se vjeruje da je njegovo nasljedstvo.

Trejsman je u septembru uhapšen i optužen za dječju pornografiju, a sudija smatra da bi trebalo da ostane u pritvoru.  Nejasno je, ipak, da li će se suočiti sa dodatnim optužbama u vezi sa zavjerom za ubistvo Bajdena.

Podsjetimo, to nije jedina prijetnja Bajdenu. 42-godišnji muškarac iz Merilenda optužen je u srijedu za navodno pisanje pisma u kojem je Bajdenu prijetio ubistvom.

Prihvati notifikacije