Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SPREMNI SMO DA UPOTREBIMO VOJNU SILU PROTIV SRBA” Kako je Džordž Buš Stariji prijetio Miloševiću 1992. godine

Politika
Autor:
Bivši američki predsjednik i nekadašnji dugogodišnji direktor CIA Džordž Buš Stariji preminuo je u 95. godini života. Džordž H. V. Buš bio je 41. predsjednik SAD (1989-1993), a za vrijeme tog mandata uputio je pismo tadašnjem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, u kojem je pokušao da izvrši pritisak na njega tako što je zaprijetio vojnom intervencijom.

U tekstu o pomenutom pismu, koji je objavio “Njujork tajms”, stajalo je kako je “Buš zaprijetio Miloševiću američkom vojnom intervencijom u slučaju da proširi balkanski rat na Kosovo, pokrajinu većinski naseljenu etničkim Albancima”, piše Blic.rs.

Foto: EPA/Saša Stanković/RAS Srbija

– Dio Bušove administracije pritiska srpske vlasti, koje najviše krive za sukobe na Balkanu. Upozorenje je prenijeto usmenim putem, preko diplomatskih kanala, ali i pismeno, u dokumentu koji je predsjednik Buš poslao predsjedniku Miloševiću i generalu Životi Paniću, komandantu jugoslovenske vojske – prenio je tada “Njujork tajms”, i citirao dijelove pisma:

“Gospodine predsjedniče, u slučaju izbijanja sukoba na Kosovu, SAD će biti spremne da adekvatno upotrebe vojnu silu protiv Srba, kako na Kosovu, tako i u Srbiji”

Buš prijetio vojskom i zbog BiH

U tadašnjem članku, “Njujork tajms” piše kako su “povećane tenzije na Kosovu, nekadašnjoj autonomnoj pokrajini Juogoslavije u kojoj 90% stanovništva čine etnički Albanci”, te da postoji “opravdan strah od rasplamsavanja sukoba”.

Buš je prijetio Miloševiću i zbog BiG, tačnije nakon odluke Savjeta bezbednosti UN o zabrani letova iznad BiH. Tada je takođe poručio da će “SAD vojno intervenisati protiv Srbije ukoliko se prekrši odluka SB, ali i ukoliko srpske snage napadnu mirovne snage UN ili na bilo koji način ometaju odluke donesene u Ujedinjenim nacijama”.

Prijetnja Džordža Buša Starijeg “veoma je uznemirila predsjednika SRJ Dobricu Ćosića”, jedan visoki diplomata je tada otkrio “Tajmsu”.

“Dobrica Ćosić bio je vidno uznemiren Bušovom prijetnjom”.

Ćosić se nakon Bušove prijetnje susreo sa Sajrusom Vansom, tadašnjim specijalnim izaslanikom UN, kao i sa Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem, kako bi “pronašli način da okončaju sukobe”.

Sajrus Vans je nakon zajedničkog sastanka izjavio da je “evidentan napredak u pregovorima”, dok je Tuđman izjavio kako se se “sve tri strane zbližile”, prenio je tada “Nujork tajms”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO