Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Spriječen ulazak 725 ilegalnih migranata na području regije Birač

Hronika
Autor:

Foto: Uprava carina RS/Promo

Pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa MUP RS, u julu su na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice, uspjeli da od ilegalnog ulaska u BiH odvrate 725 osoba, dok su u graničnom pojasu pronađena 63 migranta, rečeno je u Jedinici granične policije Zvornik. Pronađeni migranti su predati Terenskoj kancelariji za poslove sa strancima u Bijeljini na dalju proceduru.

Komandir Jedinice granične policije Zvornik Miralem Imamović rekao je novinarima da je u julu došlo do povećanja priliva migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice, i to skoro duplo više u odnosu na juni.

– Najugroženije područje, sa najviše pokušaja ilegalnog prelaska granice, je Zvornik, tačnije od Karakajskog polja do Plice – rekao je Imamović i dodao da Jedinica granične policije Zvornik, u saradnji sa MUP-om RS, svakodnevno preduzima mjere s ciljem njihovog odvraćanja od prelaska granice.

– Česte su situacije da pronađemo migrante koji se zadrže na nekoj riječnoj adi ili im se prevrne čamac, a dešavalo se da spasavamo po desetak migranata od utapanja – rekao je Imamović.

Lica koja pokušavaju da ilegalno pređu granicu uglavnom su afro-azijskog porijekla i dolaze iz Maroka, Tunisa, Libije, Bangladeša, Somalije, Pakistana, Avganistana, Sirije, Iraka i drugih zemalja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO