Politika

"SPROVESTI PRESUDE SUDA ZA LJUDSKA PRAVA" Komšić se pridružio pozivu Odbora ministara Savjeta Evrope

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, pridružio se pozivu Odbora ministara Savjeta Evrope, za sprovođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"SPROVESTI PRESUDE SUDA ZA LJUDSKA PRAVA" Komšić se pridružio pozivu Odbora ministara Savjeta Evrope
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
Željko Komšić

On smatra da će provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ubrzati ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, te omogućiti sticanje statusa kandidata.

– Poziv Odbora ministara Savjeta Evrope jeste još jedan dokaz da EU ne odustaje od implementacije evropskih standarda u oblasti ljudskih prava i izbornog zakonodavstva u BiH. Svi politički faktori u BiH na temelju zajedničkog opredjeljenja BiH za evropski put, a potaknuti pozivom Odbora ministara Savjeta Evrope trebaju učiniti dodatne napore u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava – kaže Komišić.

On dodaje da je to jedini način da BiH krene putem političkog i ekonomskog prosperiteta.

– Ovom prilikom, važno se podsjetiti i na zaključak Savjeta EU, u kojem se kaže da BiH treba garantovati jednakopravnost svih građana i ukloniti sve elemente diskriminacije, te se domaće bosanskohercegovačke vlasti pozivaju da ne čine bilo kakve političke ili zakonodavne korake koje bi bili u suprotnosti sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i temeljne slobode u predmetu „Sejdić-Finci“ i drugim vezanom presudama, za šta je svoj glas dala i susjedna Republika Hrvatska – rekao je Komšić dodajući da je taj zaključak od velikog značaja za BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH smatra da je sadašnje ponašanje državnog vrha Republike Hrvatske u potpunoj suprotnosti sa stavovima Savjeta EU, za koje su i sami glasali.

– Sve ovo jasno govori, da BiH treba izmijeniti svoj politički sistem u onaj građanskog tipa ili koncepta, kako je to praksa u svim zemljama Evropske unije – zaključio je Komšić.