Gradovi

Spuštena zavjesa na uspješno „Gradiško ljeto 2019.“: Umjetnici vratili publiku na savsku obalu

Poslije višemjesečnih programa u oblasti kulture, umjetnosti i sporta u Gradiški je okončana tradicionalna manifestacija „Gradiško ljeto“.  Ove godine, naglašavaju u gradskoj upravi, ovi programi bili su znatno bogatiji te pobudili veće interesovanje ovdašnje javnosti od dosadašnjih.

Spuštena zavjesa na uspješno „Gradiško ljeto 2019.“: Umjetnici vratili publiku na savsku obalu
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

-Karakteristično je da smo oživjeli scene na otvorenom, na savskoj obali, ispod starih lipa, gdje su stolice i klupe bile ispunjene gotovo u svim prilikama. Na taj način vraćen je duh davnašnje Gradiške koja je tokom ljeta na Savi, pored rijeke ili u obližnjem parku bila sastajalište naroda naglašavaju u gradskoj upravi koja je zajedno sa „Kulturnim centrom“, „Zavičajnim muzejom“, Turističkom organizacijom,  „Grad pozorištem“, Muzičkom školom „Branko Smiljanić“, Narodnom bibliotekom, osnovnim i srednjim školama, udruženjima književnika, slikara, mjesnim zajednicama organizovala „Gradiško ljeto 2019.“.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Među programima koji su pobudili najveće interesovanje su pozorišne predstave, folklorni susreti u Lamincima, Grbavcima, Vrbaškoj i Turjaku, promocije knjiga u Narodnoj biblioteci, izložbe slika na sceni pored Save, filmske premijere i druge projekcije… Upečatljive su bile pozorišne predstave na ljetnoj pozornici „Zavičajnog muzeja“.  Predstavu „Ljubav“ po tekstu Mareja Šizgala koju je režirao  Zlatan Vidović, a igrali  Miljka Brđanin, Admir Mešić i Đorđe Janković pratilo je nekoliko stotina ljubitelja pozorišne umjetnosti.

Draško Vidović direktor  “Grad pozorišta” kaže da je igranje na otvorenom neverovatno dobro iskustvo. -Predstava je odigrana na gradskom keju, na otvorenom gdje su glumci slušali zvukove prirode, šum rijeke, ptice na granama, osjetiti publiku, što je bitan impuls za dobru predstavu – rekao je Vidović.

Osim predstave “Ljubav” glumci iz Gradiške, Banjaluke, Beograda i drugih mjesta bitno su doprinijeli bogatstvu i raznolikosti “Gradiškog ljeta”. Nezaobilazna je predstava “Migranti” takođe “Grad pozorišta”, potom kabare Zlatana Vidovića, koji je na obližnjoj sceni  „Karpe Diem“, takođe na Savi u Gradiški, njegovom rodnom gradu očarao publiku pjesmom, muzikom i komedijom te poezijom poznatih pjesnika.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Čitalačka publika u Gradiški imala je priliku da se, u okviru književne večeri na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja, druži sa nagrađivanom autorkom najčitanijih romana u Srbiji, Jelenom Bačić Alimpić.

Na večeri dokumentarnog filma posvećenoj Simi Brdaru, višestruko nagrađivanom scenaristi, književniku i istoričaru iz Kozarske Dubice, prikazani su njegovi filmovi „Krst od krvi“, „Malo mi fali“ i „Marjanovići“. Publika u konferencijskoj sali „Karpe Diem“ na obali Save, gdje su takođe ljetos odražne promocije knjiga Husrefa Hadžialagića, Nade Golić, izložba fotografija o Savi, u jedinstvenom filmskom i pozorišnom ambijentu, sa velikom emocijom i pažnjom pratila je Brdareve projekcije.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zavičajni muzej organizovao je izložbe mozaika iz rimskog perioda, dokumenata o savskim mostovima, retrospektivu likovne kolonije “Bardača-Srbac” i druge programe. Na sceni “Kulturnog centra” održan je koncert ruskog narodnog orkestra „Nižnji Novgorod“ te programi gradiških umjetnika, muzičara, pjevača, članova folklornih ansambala i grupa.

Noćni maraton

U okviru manifestacije ”Gradiško ljeto 2019”, Atletski klub “Gradiška” organizovao je prvi noćni maraton. Nastupilo je nekoliko stotina takmičara svih uzrasnih kategorija i rekreativaca iz RS, BiH, Srbije, Hrvatske i regiona.